Cu nu mai mult de 150 de ani in urma, mortalitatea infantila atingea cifre alarmante. Multi dintre copii cadeau victime unor boli necrutatoare, cum este poliomielita. Altii ramaneau cu sechele pe viata. Unii dintre copii mureau in chinuri cumplite din cauza unor plagi minore, infectate insa cu bacteria care produce tetanosul. Complicatiile „banalului” oreion sau ale rujeolei – atat de desconsiderate in prezent de unii parinti, care le numesc cu condescendenta „simple boli ale copilariei”- sunt prea putin cunoscute. Nu degeaba la nasterea unui copil se face, traditional, urarea „Sa va traiasca!”.

In prezent, putem evita multe dintre bolile care nimiceau atat de multi copii. Vaccinurile elaborate si perfectionate de-a lungul timpului au dus la eradicarea unor boli mortale si la reducerea drastica a numarului de cazuri in ceea ce priveste alte boli. Schemele nationale de vaccinare au fost de asemenea elaborate in functie de particularitatile epidemiologice ale fiecarei tari. Afla mai multe despre Schema nationala de vaccinare din Romania

Care sunt avantajele si riscurile vaccinurilor?

Avantajele vaccinurilor sunt clare si de necontestat. Ele ne feresc de o serie de boli grave, mortale sau invalidante.

In ceea ce priveste riscurile pe care le presupune administrarea vaccinurilor, publicul larg cunoaste cateva aparente controverse. Spunem aparente, deoarece studiile efectuate au demonstrat ca avem de-a face cu simple mituri urbane.

S-a adus in discutie prezenta aluminiului in compozitia vaccinurilor. Realitatea este ca la cantitatea de aluminiu care ajunge in organism de-a lungul vietii unui individ, cea pe care unele vaccinuri o contin este insignifianta.

S-a sustinut ca vaccinurile – in special controversatul ROR administrat la 1 an – ar declansa autismul. Studiile, ti-l recomandam pe cel publicat de American Journal of Pediatrics in luna martie 2013, publicatie renumita si recunoscuta in domeniul medical, pe care il poti gasi aici au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre autism si vaccin, singura corelatie fiind aceea ca si autismul poate fi suspectat incepand cu varsta de 1 an, varsta la care se administreaza si ROR.

S-a ridicat problema expunerii unui organism imatur la un veritabil bombardament cu virusuri si bacterii. Realitatea este ca din clipa in cate paraseste uterul steril al mamei, bebelusul este tinta a nenumarate virusuri si bacterii, in timp ce vaccinurile folosite in prezent contin doar fragmente din aceste organisme patogene si sunt absolut incapabile sa declanseze bolile de care sunt incriminate.

Exista victime ale vaccinurilor?

Raspunsul, din pacate, este da. In trecut, cand vaccinurile contineau microorganisme vii dar atenuate, adica incapabile sa declanseze boala, existau cazuri de imbolnaviri la copiii cu un sistem imunitar grav afectat. In prezent, compozitia vaccinurilor este absolut sigura din acest punct de vedere.