Care sunt etapele copilarei?

Prima copilarie este considerate a fi intre 0 si 3 ani si are trei faze, prima in care copilul este considerat “nou-nascut”, apoi “bebelus” ajungandu-se la sub-etapa de “anteprescolar” sau “toddler”, termen provenit din engleza dar intrat si in uzul mamelor din Romania.

Etapele primei copilarii >> Nou-nascutul

Copilul este considerat “nou-nascut” in prima luna de viata. In aceasta prima luna bebelusul se adapteaza la viata extra-uterina si principalele sale nevoi sunt hrana, somnul si, desigur, apropierea de mama, de care a fost nedespartit cele 9 luni anterioare nasterii. Unii nou-nascuti se adapteaza mai greu, pot avea colici, sistemul lor digestiv nefiind inca maturizat, pot plange mult. Oricum in aceasta etapa plansul este principalul instrument de semnalizare a nevoilor. Citeste mai multe despre cum linistesti bebelusul cand plange

Nou-nascutul doarme mult, alterneaza hranirea cu somnul, doarme in reprize scurte si frecvente, deoarece are nevoie des de hrana.  Nou-nascutul are inca vederea incetosata si poate distinge figurile doar daca sunt apropiate, de aceea ii place sa fie cat mai aproape de chipul mamei. In aceasta etapa ii place mult sa fie tinut in brate, mangaiat, pupat, leganat, purtat, masat.

Etapele primei copilarii >> Bebelusul sau sugarul

Bebelusul sau sugarul este micutul cu varsta intre 1-12 luni . De la varsta de o luna bebelusul incepe sa fie din ce in ce mai atent la vocile, chipurile, miscarile si atingerile celor din jur, reactioneaza la voci familiare, auzul fiindu-le deja total dezvoltat, pot intoarce capul pentru a urmari cu privirea insa inca au nevoie de sustinerea capului cand sunt luati la verticala pana spre 3 luni. De la varsta de 3-4 luni incepe sa le placa sa stea pe burta si sa-si ridice si sustina singuri capul, se rostogolesc, isi descopera mainile si picioarele amuzandu-se sa le duca la gura, zambesc, rad in hohote, sunt atrasi de jucarii zornaitoare si colorate. Pot apuca obiecte, pe care prefera sa le bage in gura, pot manifesta teama sau neplacere la aparitia persoanelor nefamiliare. Pana la varsta de 6 luni ar trebui ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv, neavand nevoie de apa sau ceai, cu atat mai putin de hrana solida.

Primul dinte, incisiv de jos in general, poate sa apara intre 4 luni si 1 an, uneori chiar mai devreme sau mai tarziu, depinde de la copil la copil. Achizitiile din aceasta perioada sunt mersul de-a busilea, sezutul in fund fara sprijin (avand loc undeva intre 6 si 7-8 luni), ridicarea in picioare cu sprijin, mersul cu sprijin.

Intre 7 luni si 1 an poate sa apara pentru prima data anxietatea de separare a bebelusului. Unii copii pot incepe sa umble in picioare fara sprijin inainte de 12 luni, altii dupa 14-16 luni, nu este nimic ingrijorator daca copilul nu umbla singur la 1 an. Si limbajul verbal si non-verbal incepe sa se dezvolte in aceasta perioada, copilul avand mimica si gestica din ce in ce mai expresive, scotand silabe repetate sau chiar repetand cuvinte scurte.

Etapele primei copilarii >> Anteprescolarul sau “toddler-ul”

De la un an se considera depasita perioada de bebelusie, desi se recomanda alaptarea in continuare precum si atentie la alimentatia copilului, fiindu-i inca nerecomandate anumite alimente! Intre 1 si 3 ani copilul devine din ce in ce mai mobil si mai independent, incepe sa fie tot mai constient de sine si de ceilalti, isi manifesta personalitatea, au preferinte din ce in ce mai bine conturate.

Dupa varsta de 1 an copilul incepe sa umble singur, pana la 18 luni invata sa urce singur treptele, ii place sa alerge si este din ce in ce mai sigur pe el. Poate reaparea anxietatea de separare. Limbajul verbal se dezvolta, multi copii ajungand sa vorbeasca in propozitii sau chiar fraze destul de elaborate pana la 3 ani, altii insa pot incepe sa vorbeasca mai tarziu, avand achizitii mai bogate pe alte planuri si reusind sa se faca intelesi prin limbaj non-verbal.

Comunicarea este tot mai eficienta, copiii cu varsta intre 1-3 ani fiind capabili sa inteleaga si sa indeplineasca cerinte simple, pot invata si recunoaste culorile, forme geometrice, litere, depinde de inclinatiile si interesele fiecaruia. Toddlerul este foarte curios si explorator iar rolul parintilor nu este de a-i pune interdictii ci de a-i asigura explorarea in siguranta, a avea grija sa-i puna la dispozitie un mediu sigur.