Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de durere

Desi nasterea naturala poate decurge cu anestezie peridurala, multe viitoare mame se tem ca anestezia „nu va prinde”, ca anestezistul nu va fi disponibil atunci cand se va declansa travaliul sau pur si simplu ca vor depasi dilatatia la care este optim sa se administreze peridurala.

Trebuie sa recunoastem ca filmele si unele relatari contribuie din plin la crearea unei imagini de cosmar a nasterii naturale, imagine infirmata de numeroase femei care au nascut fara analgezice si care si-au controlat durerile prin tehnici de respiratie si relaxare.

Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de neprevazut

In cazul cezarienei, este destul de clar care sunt pasii de urmat. Exista un protocol operator clar urmat de medicul chirurg obstetrician.

In realitate, si in cazul nasterii naturale, medicul urmeaza protocoale bine puse la punct care includ orice situatie neasteptata ce ar putea interveni.

Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama ca medicul nu va veni la spital sa asiste nasterea

In Romania se obisnuieste ca nasterea sa aiba loc sub supravegherea medicului care a monitorizat sarcina. Este intr-un fel normal sa iti doresti asta, avand in vedere ca pe parcursul celor 9 luni ai cladit o relatie bazata pe incredere cu medicul tau.

Multe femei refuza posibilitatea de a naste natural deoarece se tem ca medicul nu va veni la spital in afara programului pentru a le asista la nastere.

Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama ca o nastere dificila i-ar putea face rau bebelusului

In realitate exista destul de putine nasteri naturale in care bebelusul sa aiba de suferit.

Un medic priceput evalueaza pozitia bebelusului, dimensiunile bazinului viitoarei mame si are in vedere eventualii parametri de care trebuie sa tina cont pentru ca nasterea sa decurga in conditii bune.

Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de epiziotomie

Este adevarat ca in Romania epiziotomia este o practica de rutina in cazul primei nasteri, insa exista un motiv clar pentru care se intampla aceasta.

O taietura controlata este mai usor vindecabila decat o rupere necontrolata a tesuturilor. Marea majoritate a epiziotomiilor se vindeca in decurs de 2-3 saptamani, iar dupa 2-3 luni de la nastere zona este perfect refacuta.

Complicatii apar mai frecvent in cazul in care epiziotomia nu a fost efectuata, desi ar fi fost necesara.