Sa vedem care sunt principalele motive pentru care mamele din Romania renunta mult prea usor la cea mai naturala metoda de hranire a bebelusului, cea cu lapte matern:

  • start gresit chiar din maternitate
  • informatiile eronate ale celor din jur
  • presiunea familiei 
  • promovarea agresiva a laptelui praf
  • egoismul mamei combinat cu lipsa de informare 

Rata scazuta a alaptarii in Romania datorita unui start gresit din maternitate

Un start gresit in alaptare poate “faulta” intregul demers astfel incat se poate ajunge la esec. Din pacate rolul principal in acest sens ii revine sistemului medical din Romania, cel care ar trebui sa incurajeze mamele sa alapteze insa experientele traite de mame in maternitati, relatarile lor, arata ca de cele mai multe ori tocmai cadrele medicale saboteaza alaptarea.

Vulnerabila dupa actul nasterii, increzatoare in informatiile primite, proaspata mamica nu realizeaza ca este pe cale sa rateze alaptarea din cauza carentelor sistemului medical: in Romania exista putine sectii de maternitate care sa sustina alaptarea si sa practice rooming-in-ul decat in teorie, in practica insa mamei nu i se faciliteaza initierea alaptarii in primele ore de la nastere, nu i se permite sa tina copilul tot timpul langa ea, i se impune sa alapteze la program, nu la cerere, copilul este indopat cu glucoza si lapte praf. Asistentele medicale si chiar doctorii propaga in randul mamelor mituri precum:”nu ai lapte, nu se satura copilul, ai sanii prea mici sa alaptezi, plange copilul de foame, trebuie supliment, s-a nascut cu o greutate prea mare sa se sature doar cu laptele tau”.

Debutul alaptarii dupa nastere - Ce poate face o proaspata mama pentru a avea un start bun in alaptare?

In primul rand sa se informeze temeinic din surse corecte care tin cont de recomandarile OMS, caci doar o mama informata poate sa contracareze toate neajunsurile care se intampla in maternitati.

Interesati-va de la cunostintele care au nascut anterior care sunt practicile in ceea ce priveste alaptarea in spitalele din orasul vostru, alegeti unul cu adevarat pro-alaptare chiar daca asta inseamna sa nasteti intr-un oras apropiat, nu in cel in care locuiti daca acesta nu va ofera optiuni.

Interesati-va daca spitalul accepta un “plan de nastere” care ar trebui sa fie dreptul vostru, ca paciente. Daca da, prezentati-l cadrelor medicale in format scris si dati-le sa-l semneze. Treceti in planul de nastere dorinta de a primi copilul la piept imediat dupa nastere, de a nu i se da lapte praf, de a fi lasat impreuna cu voi.

Tineti cont ca oricat de buni ar fi doctorii in domeniul lor, majoritatea nu au informatii pertinente si de actualitate in ceea ce priveste alaptarea, deoarece acesta a fost un capitol abordat doar in treacat si superficial in anii facultatii! Luati mai bine legatura cu o consultanta in alaptare sau cu o moasa instruita in acest sens care sa va ajute la inceputul alaptarii.

Motiv des pentru care mamele renunta la alaptare  >> Informatiile eronate si presiunile celor din jur, in special ale familiei

Din pacate nici odata ajunse acasa multe proaspete mamici nu pot continua alaptarea cu succes deoarece sunt “preluate” si “prelucrate” de un alai intreg de neamuri si vecine care “stiu mai bine”.

Datorita neincrederii in sine si a convingerii ca cele din jur au mai multa experienta si deci dreptate, multe femei ajung sa creada tot bombardamentul de informatii depasite si incorecte: ca bebelusul trebuie neaparat sa bea ceai, ca nu e bine sa fie hranit mai des de 3 ore, ca pauzele prea scurte intre alaptari “strica” stomacul bebelusului, ca mama are lapte “apa chioara” sau “prea gras”, ca “nu mai are lapte”, ca laptele se strica daca mama se expune la soare, face febra sau face febra musculara ...

Ce poate mama face intr-o asemenea imprejurare:

  • Sa-si intre in rolul de mama pe deplin si sa nu mai permita tuturor intromisiunea in viata ei, de parca ar fi neajutorata si ar depinde de sfaturile lor. Trebuie sa-si asume raspunderea pentru deciziile luate si sa ia aceste decizii in cunostinta de cauza, nu sub presiune.
  • Sa intre in grupuri de suport, de sprijin pentru alaptare, de unde sa primeasca ajutor de la consultante in alaptare sau de la mame cu experienta si informatii actualizate, in rand cu ultimele descoperiri din lumea medicala, nu de pe vremea mamelor care se intorceau la serviciu la 3 luni lasand copilul la cresa din lipsa alternativelor.

Citeste mai departe despre motivele pentru care mamele renunta usor la alaptare.