Sa vedem care sunt cele mai frecvente obiceiuri care le apar parintilor drept ingrijoratoare:

  • Suptul degetului
  • Crizele de furie, istericale numite si tantrumuri
  • Joaca cu organele sexuale
  • Scobitul in nas, roaderea unghiilor, muscatul, reactii violente

Suptul degetului - Este un obicei ingrijorator?

Acest obicei apare in general in jurul varstei de 3 luni, cand copilul isi descopera mainile si incepe sa le duca la gura. Majoritatea mamelor sunt foarte ingrijorate de acest obicei, din diverse motive: se gandesc ca in timp acest obicei le va deforma maxilarul, va duce la o dantura stramba, prin suptul degetelor copiii isi introduce microbi in gura, vor face bubite, bataturi la deget sau chiar le va ramane degetul mai subtire. Unele mame nu suporta acest obicei pur si simplu fiindca au impresia ca “nu e frumos”, asa au fost invatate si ele din copilarie.

De ce isi sug copiii degetul (sau chiar mai multe degete de-odata)?

  • Prin acest lucru semnaleaza ca le este foame sau sete, deci trebuie de vazut in primul rand daca asta este problema.
  • Urmeaza eruptia unuia sau mai mult dinti si suptul degetului sau roaderea pumnului le alina gingiile, le calmeaza mancarimea.
  • De somn, aceasta fiind o modalitate prin care unii copii isi induc somnul.
  • Din cauza anxietatii: locuri noi, persoane necunoscute in jurul lor, situatii nemaintalnite. In toate aceste imprejurari suptul degetului ii ajuta sa treaca peste angoasa initiala si sa se adapteze.

Este suptul degetului un obicei nociv care ar trebui neaparat “starpit”?

Cu siguranta NU, daca apare doar in imprejurarile semnalate mai sus si daca nu este un obicei care sa se practice excesiv pe parcursul mai multor ani, ceea ce ar insemna ca este deja un tic care are anumite cauze psihologice ce ar trebui descoperite si investigate.

Nu trebuie sa va faceti probleme daca bebelusul sau copilul pana la 3 - 4 ani isi suge sporadic degetul caci deformarea maxilarului si pozitionarea defectuoasa a dintilor se produce doar in cazul in care suptul degetului se face cu putere, aproape tot timpul zilei, minimum 3 ani!

Majoritatea copiilor renunta dupa cateva luni, maximum 3 ani, abia in anumite cazuri rare fiind considerat acest obicei drept oarecum patologic. NU apelati la obiceiuri barbare precum unsul degetului cu ardei iute sau presararea cu piper, tinutul copilului cu manusi, bandajarea degetului!

Din pacate inca se apeleaza la asemenea metode mamele crezand ca astfel “starpesc” un obicei nesanatos si fac un bine copilului, dar suptul degetului nu ar trebui sa fie un obicei care sa ne ingrijoreze peste masura sau sa ne repugne, el constituind doar o faza trecatoare.

Puteti desigur sa interveniti bland, oferind spre exemplu sanul sau un aliment daca vi se pare ca foamea sau setea e problema, puteti sa distrageti copilul spre altceva, sa-l implicati in activitati interesante care solicita folosirea ambelor maini.

Crizele de furie, istericalele numite si “tantrumuri” pot deveni obiceiuri ingrijoratoare?

Crizele de furie (tantrumurile) apar in general in jurul varstei de 2 ani dar la unii copii pot aparea mult mai devreme, de pe la 1 an, la altii mai tarziu, dupa 3 ani.

Frecventa si intensitatea lor difera de la copil la copil, unii le fac frecvent, chiar si zilnic sau de mai multe ori pe zi, altii foarte rar sau de intensitate si durata reduse. Depinde de diversi factori, atat de personalitatea si temperamentul copilului cat si de abilitatea parintelui de a gestiona aceste situatii, rabdarea lor, modul de abordare.