La ce varsta sunt pregatiti copiii sa renunte la scutece si sa foloseasca olita?

E bine de stiut ca nu exista o varsta standard la care trebuie sa se intample acest lucru iar parintii copiilor care sunt mai reticenti la a renunta la scutece nu trebuie sa se simta complexati, ingrijorati sau chiar invidiosi comparandu-si copilul inca “scutecist” cu altii de aceeasi varsta care au trecut in etapa urmatoare.

cum--inveti-copilul-sa-renunte-la-scutece-si-sa-faca-la-olita

Trecerea copilului de la scutec la olita/reductor difera de la copil la copil, nu exista o reteta sigura si de succes pentru a face aceasta trecere “ca la carte” insa sunt informatii generale care ar fi bine sa fie stiute de catre fiecare parinte.

Am putea spune ca regula generala este aceasta: trecerea de la scutec la olita/reductor se face lin, fara stres, fara frustrari, fara impotriviri si dese “accidente” atunci cand copilul este pregatit! Dar acest moment in care este pregatit si fizic si psihic sa utilizeze olita sau reductorul difera de la copil la copil si din pacate nu toti parintii sunt dispusi sa astepte acel moment.

Renuntarea la scutece - Care sunt motivele pentru care parintii isi doresc copilul “afara din scutece” si trecerea la olita?

Exista motive subiective si motive obiective, motive care le par parintilor bune dar nu au relevanta pentru copil si motive care intr-adevar sunt pentru binele copilului.

Sa vedem cateva dintre aceste motive pentru care unii parinti isi doresc cu nerabdare renuntarea la scutece si trecerea la folosirea olitei sau a reductotului:

Renuntarea la scutece pentru a face economie la bani. Desigur ca acest motiv este important pentru parinte, scutecele fiind o cheltuiala lunara serioasa, insa copilul nu e pregatit sa renunte la scutece doar din cauza bugetului familiei, de care el nu are habar.

Renuntarea la scutece deoarece copilul nu e primit la gradinitele de stat daca inca foloseste scutec. Acesta este alt motiv pentru care parintii dau zor sa invete copilul la olita si se gandesc sa inceapa antrenamentul cat mai devreme pentru a fi siguri ca reusesc sa atinga “targetul” cand copilul implineste varsta necesara acceptarii la gradinita. Insa inscrierea la gradinitele de stat nu incepe decat dupa ce copilul a implinit varsta de 3 ani.

Renuntarea la scutec deoarece e rusinos sa poaete pampersi la varsta de 2-3 ani. Mentalitatea unor parinti nu le permite sa vizualizeze un copil de 2-3 ani cu scutec deoarece “e mare/ e rusinos/ pe vremea noastra nu erau scutece de unica folosinta si eram pusi pe olita la 6 luni” 

Renuntarea la scutece deoarece prietenii din parc mai mici poarta deja chilotei si noi nu. Alti parinti incep renuntarea la scutece mai mult din ambitie, fiindca se simt rusinati si complexati ca alti copii din anturaj au renuntat deja la scutece si “daca ei au putut, poate si al meu”.

Renuntarea la scutece deoarece este cauza eritemului fesier. Datorita faptului ca copilul face frecvent iritatii din cauza scutecului, are pielea sensibila si ii este mai bine lasata la aer sau in contact cu bumbacul chilotului daca intr-adevar s-au incercat mai multe marci de scutece si cu toate s-a ajuns la aceste iritarii in zona fesiera este mai bine sa incercati sa faca la olita.

Indiferent de motivele pe care le aveti trebuie sa aveti intotdeauna in vedere binele copilului pe care nu ar trebui sa-l sacrificati pentru niciun alt interes. Chiar daca parintilor li se pare un lucru simplu, pentru copil este un demers nou care daca nu este condus cum trebuie poate avea repercusiuni nedorite. 

Citeste mai departe despre renuntarea la scutece.