Sfaturile vin de peste tot, internet, părinţi, bunici, prieteni, dar până la urmă tot tu va trebui să descoperi, prin experiment, care sunt cele mai bune metode prin care poţi să-ţi cresti si ingrijesti micuţul.

In ceea ce priveste somnul copilului vei vedea totuşi că există unele greşeli frecvente făcute de părinţii pe care le-ai putea evita destul de usor.

Somnul copilului - Nerespectarea rutinei de culcare

S-a observat ca bebeluşii adorm mult mai uşor dacă sunt obişnuiţi cu o rutină pe care o urmezi în fiecare seară înainte de culcare.

Pentru a evita orice complicaţii, cu o oră înainte de cea stabilită pentru somn, este bine să începi să-l pregăteşti pe cel mic: pregatesti baita, tragi draperiile, reduci sau chiar stingi lumina în cameră, daca este cazul îi pregăteşti biberonul cu lapte.

De la o anumita varsta poti incepe sa-i citesti seara. Încearcă să-l pui în pat somnoros, dar nu adormit de tot.

Dacă ai copii mai mari, poţi să urmezi un ritual asemănător, condiţia fiind ca micuţul să aibă parte de o serie de paşi pe care trebuie să-i urmeze înainte de culcare: punerea pijamalei, spălarea pe dinţi, cititul sau spunerea unei rugăciuni.

Incercarea de a invata bebelusul sa adoarma singur nu este o solutie si nu este recomandat sa o pui in aplicare.

Rutina implică şi respectarea unui orar la care cel mic se culcă şi se trezeşte. Epuizarea copilului poate fi o soluţie pentru adolescenţi, care se culcă târziu şi se trezesc a doua zi la prânz, dar bioritmul micuţilor o să indice mereu aceeaşi oră de trezire, indiferent de ora la care se culcă.

Aşa că, dacă nu vrei să ai de-a face cu un copil obosit toată ziua, asigură-te că va dormi 10-11 ore în fiecare noapte şi păstrează un program stabil pentru orele lui de odihnă.

Somnul copilului - Formarea unor obiceiuri nerecomadate înainte de culcare si anume suprastimularea

Când eşti obosit/ă şi nu mai ştii când a fost ultima dată când ai dormit cum trebuie, eşti dispus/ă să faci orice pentru a-l calma pe bebeluş şi a-l pune la culcare. Dar această acţiune nu poate duce decât la formarea unor obiceiuri nerecomandate de care mai târziu este foarte probabil ca o să scapi mult mai greu: legănatul, mersul prin cameră, cântatul, masatul spatelui etc.

Odată ce copilul trece de primele trei sau patru luni, aceste obiceiuri cu care s-a invatat si ii sunt pe plac îl împiedică pe bebeluş să se odihnească în mod corespunzător dacă nu îi sunt repetate sistematic.

Un alt obicei care se poate forma si nu este recomandat este stimularea în exces a copilului înainte de culcare prin prezenţa jucăriilor colorate şi luminoase deasupra pătuţului sau pur şi simplu în cameră. Ele distrag copilul de la somn şiastfel îi va fi mult mai greu să se odihnească cum trebuie.

Soluţia ar fi ca atunci când îi pui la culcare, să îi ţii într-o cameră destul de întunecată şi să întrerupi orice activitate care i-ar putea agita cu aproximativ o oră înainte de ora de somn.