Haideti sa vedem care sunt cele mai intalnite si mai durabile mituri despre cresterea copilului astfel incat sa nu fim tentate sa le dam crezare:

  • Plansul “dezvolta plamanii”
  • Putem preveni sau remedia trasaturi fizice precum picioarele cracanate” sau urechile “clapauge”
  • Copilului nu trebuie sa-i arati prea multa afectiune deoarece “si-o ia in cap”
  • De la 1 an bebelusul poate sa manance “de toate”, ca “un om mare”
  • Bataia e rupta din rai.
  • Copilul singur la parinti va fi un egoist/ egocentrist
  • Copiii sunt niste adulti in miniatura.
  • Bebelusul/copilul nu trebuie alaptat noaptea, caci ii vor aparea carii

Mituri despre cresterea copilului - Plansul “dezvolta plamanii”

Din pacate vorba “lasa-l sa planga, ca-si dezvolta plamanii” inca mai circula cu succes printre parinti. Lasatul copilului sa planga nu doar ca nu “dezvolta plamanii” dar este o procedura pe cat de cruda pe atat de periculoasa.

Lasand copilul sa planga mult, neconsolat, i se pot accentua problemele cu o eventuala hernie ombilicala, se poate ineca cu voma, poate avea un episode de apnee sau poate suferi chiar leziuni cerebrale, deci nu e deloc recomandat sa lasam copilul sa plnga. Citeste mai multe despre cum il linistesti pe bebe cand plange.

Mituri despre cresterea copilului - Putem preveni sau remedia trasaturi fizice precum picioarele cracanate” sau urechile “clapauge”

Acest mit se refera la faptul ca unii parinti sunt convinsi ca daca “leaga” picioarele bebelusului acestea vor fi drepte sau daca lipesc urechile copilului cu leucoplast (frecvente cazuri reale, oricat ar fi de greu de crezut!) ele isi vor “reveni”, nu vor mai fi indepartate de cap.

Acesti parinti duc o lupta inutila cu genetica  si chinuie copilul degeaba, caci daca in familie barbatii au “paranteze”, exista toate sansele sa devina si copilul asa, chiar daca e legat fedeles, iar daca copilul mosteneste un parinte/ruda cu urechi clapauge, doar otoplastia il va putea ajuta si in niciun caz cat e bebelus.

Mituri despre cresterea copilului - Copilului nu trebuie sa-i arati prea multa afectiune deoarece “si-o ia in cap”

Variatiuni pe aceeasi tema:”pe copil sa-l pupi doar in somn” - in acelasi motiv, fireste, sau “copilului trebuie sa-i arati ca tu esti seful, altfel il scapi de sub control”.

Acestea sunt niste conceptii pe cat de deformate pe cat de triste, insa din pacate unii parinti subscriu lor deoarece se tem mereu sa nu faca ceva gresit care sa le duca copilul pe calea dnului Goe sau mai rau.

Copilul nu este un dusman fata de care trebuie sa fim mereu in garda nici o creatura care are drept scop in viata de a manipula parintii iar atitudinea noastra fata de el trebuie sa fie de deschidere, iubire neconditionata, intelegere si respect si atunci, drept consecinta fireasca, asta vom avea si noi in schimb.

Cenzurandu-ne afectiunea fata de ei riscam sa ajunga adulti cu probleme de relationare iar fiind excesiv de autoritari riscam sa devina rebeli in adolescenta, dornici de a scapa “de sub tiranie” si de a-si manifesta personalitatea fara oprelisti!

Mituri despre cresterea copilului - De la 1 an bebelusul poate sa manance “de toate”, ca “un om mare”

Multi parinti considera ca dupa implinirea varstei de 1 an nu mai trebuie sa se gateasca separat pentru copil caci el e pregatit sa manance cot la cot cu ceilalti membri ai familiei. Dar ei uita sa ia in considerare ca acest lucru ar fi valabil daca in famile s-ar manca foarte sanatos, fara sare in exces, fara prajeli, mancare picanta, asocieri corecte si fara a fi indigeste, etc.

Avand in vedere ca pana la varsta de 1 an laptele e hrana de baza a copilului ar fi cel putin nepotrivit ca de la 1 an sa-l trecem pe sarmale, snitele, ciolan cu fasole sau mancare chinezeasca, deci grija pentru alimentatia copilului trebuie sa continue, el neputand manca chiar “de toate”. Citeste mai multe despre alimentatia copilului dupa varsta de 1 an.

Mituri despre cresterea copilului - Bataia e rupta din Rai

Desigur ca e rupta din Rai, acolo neavand nimeni nevoie de asa barbaritate. Lasand gluma la o parte, bataia, chiar si sub forma de “simpla palma la fund” este o forma de abuz si un semn de slabiciune si neputinta din partea noastra, dovada ca desi suntem maturi nu reusim sa facem fata unui copil fara a ceda nervos si a face uz de superioritatea noastra fizica.

Pe langa faptul ca e interzisa prin lege, orice parinte ar trebui sa stie ca bataia nu afecteaza doar fizic ci mutileaza afectiv si in niciun caz nu e o “forma de educatie”, caci educatia nu are de ce sa doara. Afla care sunt efectele negative pe termen lung ale bataii asupra copilului.