Unul dintre lucrurile cu care proaspetele mamici se pot obisnui greu este faptul ca bebelusul doarme fragmentat, cu treziri mai mult sau mai putin dese de la caz la caz in timpul noptii. Nu e de mirare ca se pot simti obosite, private de somn.

In asemenea circumstante unele mame sunt tentate sa caute metode de a face bebelusul sa se trezeasca mai rar sau sa doarma toata noaptea si astfel pot ajunge la aplicarea unei metode total nerecomandate dar din pacate inca promovata si anume “metoda Ferber” sau ferberizarea.

Ce este Metoda Ferber?

Metoda Ferber sau ferberizarea provine de la numele doctorului Richard Ferber care a popularizat aceasta metoda in anii 80, considerand-o o reteta de succes in determinarea bebelusului sa doarma toata noaptea, lucru dorit de multi parinti.

Ca orice metoda care “garanta succesul” a fost preluata, promovata, adaptata de alti “specialist in probleme de educatie a copilului” si pusa in practica de multe mame.

Unele mame nici macar nu au aplicat metoda fiindca se simteau obosite de trezirile nocturne ci crezand ca fac un bine bebelusului obisnuindu-l “sa doarma asa cum trebuie, sa se odihneasca bine, sa aiba somnul sanatos, neintrerupt, necesar bunei dezvoltari”.

Deci multi parinti au aplicat aceasta metoda cruda si neadecvata cu bune intentii, neavand minime cunostinte despre ce inseamna de fapt somnul bebelusului si nestiind ca de fapt trezirile nocturne sunt normale si specifice majoritatii copiilor cel putin in primul an de viata, nefiind anormale nici daca se prelungesc ulterior.

Metoda Ferber este practic un antrenament de somn care consta in linii mari in ignorarea plansului bebelusului astfel incat intr-un timp mai lung sau mai scurt el va adormi singur, dupa cateva nopti in care nu i s-a raspuns la plans.

Exista diverse denumiri pentru aceasta metoda, unii spun ca exista diferente intre “ferberizare” si “metoda plansului controlat” (CIO  “cry it out), unii considera ca pot imblanzi aceasta metoda prin diverse adaptari, cert este ca daca implica plansul neconsolat al copilului, refuzul parintelui de a-l ajuta sa adoarma/readoarma, refuz soldat cu plansete este vorba de metoda Ferfer (ferberizare).

Este metoda Ferber una de succes?

Depinde ce intelegem prin succes si care este scopul nostru. Daca unicul nostru scop este de a-l obisnui pe copil sa adoarma singur, de a reduce bebelusul la tacere pe timpul noptii, daca dorim doar sa ne ofere noua, mamelor, nopti de somn neintrerupt putem spune ca este o metoda “de succes”. Desi succesul nu este garantat pe termen nelimitat. 

Multi bebelusi care invata sa doarma toata noaptea la cateva saptamani/luni prin metoda Ferber vor avea o regresie in jur de un an, cand parintii vor avea surpriza sa se confrunte din nou cu treziri nocturne, desi pareau a fi de domeniul trecutului.

Insa intr-adevar, ca multe metode de dresaj, aceasta metoda poate functiona fiindca intr-un final, ostenit de atata plans, constient de faptul ca plansetele sale sunt in zadar, bebelusul va renunta la a mai plange si va adormi singur.

Multe mame apeleaza la aceasta metoda fiindca este destul de rapida si gandesc in felul urmator:”da, este chinuitor sa auzi plansetele copilasului si sa nu intervii, dar daca rezisti 2-3-7 nopti, rasplata va fi pe masura, bebelusul se va obisnui sa doarma toata noaptea, poate e traumatizant pentru el dar sa fim seriosi, cine isi mai aminteste ceva ce I s-a intamplat la cateva saptamani/luni? Cu siguranta va uita si totul va fi bine si pentru el, si pentru intreaga familie”. Insa lucrurile nu stau asa simplu!

 De ce nu este recomandata metoda Ferber?

Ignorarea nevoilor bebelusului. In primul rand orice model de parenting care promoveaza afectiunea neconditionata si respectul fata de copii va respinge aceasta metoda fiindca presupune neindeplinirea unei nevoi reale a copilului, neimplicarea in rezolvarea unei situatii problematice in care se afla copilul. 

Bebelusii nu plang pentru a ne manipula, creierul lor nu are inca aceasta capacitate de a face asemenea conexiuni care sa le permita sa foloseasca plansul ca pe o unealta de santaj, ei plang intotdeauna pentru a semnala o problema reala a lor, fie ca e vorba de foame, sete, nevoia de afectiune, incapacitatea de a intra singuri in faza de somn.

Privarea de hrana in timpul noptii. Apoi, a obisnui copilul sa doarma toata noaptea poate fi in detrimentul sau deoarece va primi mai putina hrana: sugarii alaptati isi iau aproximativ 30% din necesarul de hrana in timpul noptii. A obisnui copilul sa doarma toata noaptea inainte e a fi el pregatit va duce si la reducerea lactatiei mamei care alapteaza.

Afectarea sanatatii si sindromul mortii subite. Plansul excesiv (iar metodele de “antrenament pentru somn” recomanda a se lasa copilul sa planga chiar si pana la o ora) este periculos pentru un nou-nascut deoarece poate fi insotit de voma care-i poate obstructiona caile respiratorii daca mama nu este in imediata apropiere.

De asemenea plansul excesiv a fost corelat cu un risc mai mare de SIDS - sindromul mortii subite.

De asemenea atunci cand plang mult corpul lor secreta intr-o cantitate mare cortizol - un hormon eliberat ca raspuns la stres si care afecteaza sanatatea daca are un nivel continuu prea ridicat.

Citeste mai departe despre riscurile metodei Ferber de a invata copilul sa adoarma singur.