Dentitia decidua sau dintii de lapte este compusa din 20 de dinti: 8 incisivi, 4 canini, 8 molari. Acesti dintii de lapte prezinta caracteristici specifice fata de dintii permanenti: sunt de marime mai mica, mai putin ascutiti, cu suprafata mai neteda si de o culoare alb stralucitoare.

Momentul eruptiei dentare nu este acelasi la toti bebelusii si toti specialistii sunt de parere ca nu exista o corelatie intre eruptia precoce sau tardiva a dintilor si evolutia generala a copilului, fizica, motorie sau intelectuala.

La varsta de 2-3 luni multi bebelusi prezinta o salivatie intensa fara ca acest lucru sa semnifice aparatia primului dinte fiind mai mult o consecinta a obiceiului de a-si suge limba, lasand saliva care nu este inghitita sa curga.

La ce varsta apare primul dinte de lapte?

Frecvent, in jurul varstei de 6 luni la multi bebelusi apare primul dinte de lapte, dar nu este nimic anormal ca primul dinte sa apara oricand de la nastere pana la varsta de 18 luni.

Primii patru dinti de lapte vor iesi mai repede decat ceilalti 16. Ultimii dinti de lapte pot iesi chiar si spre varsta de 3 ani.

De regula, primii dinti de lapte care ies sunt incisivii mediani inferiori (de jos) insa aparitia dintilor nu respecta intotdeauna succesiunea prevazuta de schemele de referinta.

Daca parintilor le-a iesit dintii de lapte devreme sau tarziu sunt sanse foarte mari ca si dintii de lapte a copiilor sa urmeze acelasi tipar. Asadar, dentitia este reglata de factori ereditari.

Dintii de lapte - Care sunt simtomele asociate eruptiei dentare?

In cele mai multe cazuri aparitia dintilor de lapte are loc fara probleme deosebita, putandu-se intampla ca primul dintisor de lapte sa iasa in liniste si pe neasteptate. Alteori simptomele pot fi foarte vizibile.

Este bine de stiut ca simptomele eruptiei dentare sunt destul de comune cu semne ale altor posibile probleme de sanatate a sugarului.

Salivatia abundenta si disconfortul la nivelul burticii reprezinta ceva obisnuit pentru sugari cel putin in primele 6 luni de viata asa ca nu pot fi interpretate mereu ca simptome ale eruptiei dentare.

Totusi, va puteti ghida dupa aceste semne care pot indica faptul ca urmeaza sa erupa un dinte de lapte:

  • Salivatia abundenta dar care nu este singurul simptom
  • Iritatie in jurul gurii provocata de saliva
  • Gingii rosii si inflamate, cu o linie alba in locul unde urmeaza sa erupa dintele
  • Nopti agitate din cauza disconfortului creat de gingiile umflate
  • Starea de neliniste generala, plans tot mai des, neconsolat
  • Refuzul alimentelor solide, preferinta doar pentru lapte
  • Febra usoara pana in 38 de grade C (febra mai ridicata indica de regula o infectie secundata care coincide cu momentul eruptiei dintelui)
  • Sugarul poate musca mamelonul mamei sau simte nevoie sa roada diverse obiecte
  • Scaune schimbate ca aspect decat de obicei, moi dar nu diaree apoasa

Citeste mai departe despre dintii de lapte!