Ce se intampla in timpul ovulatiei?

În timpul ovulației, ovarul eliberează un ovul ajuns la maturitate: acesta este împins prin trompa uterină și, astfel, pregătit pentru fertilizare. Ovulul supraviețuiește între 12 și 48 de ore după eliberare, dar, odată fertilizat, acesta este implantat abia după 6-12 zile de la ovulație in peretele uterin. În cazul în care ovulul nu este fertilizat, acesta se dezintegrează și este absorbit în peretele uterin. Ovulația poate fi afectată de stres sau alte afecțiuni, iar menstruația și ovulația nu sunt interdependente; astfel, menstruația se poate instala și în lipsa ovulației, iar ovulația poate avea loc și în lipsa menstruației (amenoree).

Testele de ovulație, numite și teste de fertilitate, sunt metoda cea mai sigură prin care poți afla care este perioada ta fertilă, în cazul în care îți dorești un copil sau, din contră, încerci să previi o sarcină nedorită.  Acestea te ajută să determini perioada în care există cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, cu o acuratețe de 99.9 %, fiind foarte utile inclusiv femeilor care au un ciclu menstrual neregulat.

Care sunt semnele ovulației?

Deși în cazul unui ciclu menstrual neregulat ovulația poate fi aproximată cu dificultate, câteva simptome îți pot aduce la cunoștință că acest fenoment s-a instalat sau urmează să se instaleze:

  • Secrețiile vaginale se modifică cu aproximativ 2-3 zile înainte de ovulație, astfel, cantitatea secrețiilor crește, iar mucusul devine semitransparent și mai consistent.
  • Crampele sau durerile abdominale laterale pot fi prezente în ziua ovulației, iar unele femei manifestă sensibilitate la nivelul sânilor, imediat înainte sau după ovulație, ca rezultat al schimbărilor hormonale din organism.
  • În plus, temperatura bazală se modifică, acesta fiind una dintre cele mai folosite metode de depistare a ovulației.  Modificarea temperaturii este cauzată de eliberarea crescută de progesteron, fapt care generează o creștere a temperaturii corpului cu 0.4-1 ° C, imediat după încheierea ovulației.  Drept urmare, această metodă poate ajuta la identificarea corectă a perioadei de fertilitate doar prin notarea datelor pe mai multe luni consecutive, combinate apoi cu celelalte simptome, pentru a permite estimări. 

Cea mai sigură metodă pentru depistarea ovulației sunt testele de ovulatie sau hormonale

Cum funcționează aceste teste de ovulatie?

testele de ovulatie sau fertilitateTestul are la baza identificarea nivelului de hormon luteinizant (hormonul feminin LH) din urină. Eliberarea de glanda pituitară a hormonului LH în cantități mai mari are ca efect eliberarea ovulului prin ruperea foliculului în care acesta se află. În general, creșterea nivelului hormonului luteinizant are loc cu 1-2 zile înainte de ovulație, scăzând după ce perioada fertila (ovulatia) se încheie.

Kiturile pentru ovulație pot fi cumpărate din farmacii; acesta trebuie să conțină și un ghid complet de utilizare și interpretare a rezultatelor, care te va ajuta să îl folosești în mod corect. Pentru a efectua testul, trebuie, în primul rând, să reduci nivelul de lichide cu 2 ore înainte de testare, apoi să colectezi urină într-un vas curat în care se introduce stickul pentru detectare. Creșterea nivelului de hormon HL este, în general, indicată prin albăstrirea unei liniuțe pe ecranul stickului, însă acest lucru depinde de fiecare test în parte.