Ce inseamna un copil cu “imunitatea slaba”?

Parintii isi considera copiii ca avand imunitate scazuta atunci cand racesc foarte frecvent, adesea racelile se asociaza cu complicatii ca otite, amigdalite, laringite, pneumonii, timpul de refacere a copilului dupa cate o boala este mai indelungat ca in cazul altora, au reactii alergice frecvente, infectii repetate.

Intr-adevar acestea sunt indicii ale unui sistem imunitar deficitar iar pentru a se stabili clar acest diagnostic se poate face copilului o imunograma, un test specific care arata nivelul de anticorpi din organism.

La ce metode de crestere a imunitatii putem apela?

Imunitatea depinde de multe variabile de aceea nu putem spune ca daca aplicam pas cu pas anumite metode succesul va fi sigur, copilul nostru va fi foarte rezistent si nu se va mai imbolnavi. Insa in mod cert practicand anumite obiceiuri sanatoase vom creste rezistenta copilului in fata bolilor si vom contribui la stimularea imunitatii in mod natural.

Cresterea imunitatii - Ce rol are alaptarea?

Primul lucru pe care-l poti face pentru imunitatea copilului tau este sa il alaptezi, prin alaptare transmitandu-i anticorpi care-l vor proteja impotriva infectiilor urechii, racelilor, deranjamentelor stomacale, alergiilor, infectiilor tractului urinar.

Alaptarea nu ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor doar in primele luni, asa cum circula un anumit mit, ci pe tot parcursul ei, chiar si dupa al 2 lea, al 3 lea an de viata, anticorpii produsi de mama transmitandu-se mereu copilului alaptat si ajutandu-l, daca nu sa fie ferit in totalitate de boli, ceea ce este imposibil, macar sa treaca mult mai usor peste ele si fara complicatii.

Cresterea imunitatii printr-o alimentatia corecta!

Dupa inceperea diversificarii alimentatie, un regim alimentar sanatos va contribui foarte mult si in mod natural la intarirea imunitatii copilului. Oferiti-i multe fructe si legume proaspete, sucuri naturale, toate acestea continand o multime de vitamine si nutrienti care cresc capacitatea corpului de a lupta cu infectiile.

O dieta adecvata, care sa cuprinda multa vitamina C, grasimi sanatoase ca Omega3 (care se gasesc mai ales in peste), si alti fitonutrienti va apara copilul nu doar in fata infectiilor virale ci ii vor proteja si de anumite boli cronice cand vor fi adulti. Si alimentele bogate in vitaminele A si D fortifica sistemul imunitar fiind esentiale pentru o crestere armonioasa.

Cresterea imunitatii - Atentia la igiena!

Igiena adecvata a avut un rol important chiar si in eradicarea multor boli de-a lungul timpului, deci trebuie sa-i acordam o atentie sporita. Copilul trebuie sa deprinda de mic sa se spele pe maini cu sapun pentru a preveni contaminarea cu virusi si raspandirea lor.

Trebuie ca parinti sa fiti atenti si sa va asigurati ca s-au spalat pe maini mai ales dupa ce au folosit toaleta, inainte de masa, dupa ce s-au jucat cu animale de companie,la intoarcerea de afara sau de la cresa/gradinta.

Multa miscare in aer liber pentru o imunitate buna!

Copiii care sunt scosi la aer inca de cand sunt nou-nascuti, care petrec mult timp plimbandu-se si jucandu-se in aer curat,  pe cat cu putinta de nepoluat, care sunt adecvat imbracati conform sezonului, nici desculti pe frig si ploaie dar nici infofoliti cand e vreme placuta, vor avea un sistem imunitar mai puternic.

Exercitiile fizice, miscarea, sportul, sunt cunoscute dintotdeauna ca bune mijloace de “calire” cum se mai spune cresterii imunitatii organismului. In anotimpul cald planifica o vacanta la mare de minim 7-10 zile pentru a profita de efectele benefice ale aerosolilor asupra sanatatii.

Cresterea imunitatii - Mentine copilul fericit!

Cu totii stim ca stresul ne slabeste imunitatea si ne lasa mult mai expusi in fata bolilor. Cand vine vorba de bebelusi sau copii insa nu ne ducem intotdeauna cu gandul la acest lucru, considerand in mod eronat ca un copil “nu are motive de stres”.

Insa si ei pot resimti mult stres: cand traiesc intr-o atmosfera tensionata, in care parintii se cearta mult in preajma lor, cand sunt presati sa renunte la scutec/biberon sau suzeta, cand sunt intarcati impotriva vointei lor, cand sunt dusi in colectivitate (cresa/ gradinita) inainte sa fie pregatiti.

Sunt multe situatii in care copilul poate simti presiune, stres, acest lucru facandu-l mai vulnerabil in fata infectiilor. Un copil fericit, care primeste afectiune neconditionata, va fi mai rezistent si va trece mai usor peste boli.

Citeste mai departe alte metode de crestere a imunitatii copilului.