Somnul bebelusilor si copiilor mici este o problema indelung dezbatuta inca si de catre specialisti si un subiect de maximum interes pentru proaspetii parinti, mai ales.

Exista un tipar in ceea ce priveste somnul bebelusilor?

Aceasta obsesie pentru date fixe inclusiv in ceea ce priveste somnul copiilor este un stres pe care majoritatea mamelor si-l fac cu mana lor si de care ar putea scapa usor daca ar fi mai relaxate si mai increzatoare in capacitatile organismului copilului de a se regla singur, nu “dupa manual”.

Desigur ca exista niste date estimative referitoare la durata somnului copilului de diferite varste si pe care e bine sa le stim.

Insa important este sa tinem minte ca fiecare organism e altfel si are alte nevoi, unii bebelusi se incadreaza in media descrisa in diverse carti de puericultura, altii au nevoie de mai mult somn, cu pana la 2-3 ore mai mult decat altii, unii copii se simt bine cu mai putine ore de somn, unii dorm frecvent dar in reprize scurte, altii isi fixeaza inca de la 3-6 luni un singur somn lung peste zi.

Obiceiurile de somn ale copiilor pot fi foarte diferite si nu trebuie sa ne panicam daca ne dam seama ca al nostru nu se incadreaza in niste limite pe care ni le imaginam sau de care am auzit de la alte mame.

Somnul bebelusului - problema copilului sau a mamei?

Daca ar fi sa ne facem o introspectie sincera, problema nu este aproape niciodata la somnul bebelusului ci la noi insine.

Obiceiurile copilului vin in contradictie cu ale noastre, interfereaza cu rutina cu care ne obisnuisem si atunci in loc sa acceptam ca asa e normal incepem sa ne punem intrebari daca este totul in regula si daca nu putem face ceva sa schimbam rutina somnului bebelusului astfel incat sa se plieze obiceiurilor noastre.

Ajungem astfel, uneori chiar la sfaturile unor asa-zisi specialisti, sa inducem noi tot felul de rutine bebelusului, sa luptam cu obiceiurile sale, sa-l aducem “pe calea cea buna” uneori prin metode care aduc a dresaj sau prin metode barbare pe care inca unii le considera “recomandate de medici” precum ferberizarea sau “cry it out”.

De cele mai multe ori scuza sau convingerea noastra sincera este ca am facut-o “pentru binele copilului”, care “are nevoie sa doarma un numar de fix X ore, in reprize a cate Y minute” pentru a se odihni, a se dezvolta corespunzator...

Cat dorm bebelusii?

Un copil fara probleme de sanatate este reglat de la natura sa doarma atat cat ii este necesar, de cele mai multe ori nu este necesar sa intervenim noi in niciun fel. Pentru noi modul in care doarme bebelusul poate parea haotic, poate chiar dezechilibrat, fara niciun “algoritm”.

Intr-o zi cate 3 ore la un somn de pranz, altadata doar o ora, uneori adoarme seara la ora 19, altadata e treaz si vioi la 23. Acest lucru este normal, in timp isi va regla singur somnurile si isi va dezvolta singur un program mai previzibil pentru parinti, insa in primele luni foarte putini bebelusi au obiceiuri de somn constante.

In linii mari, pana la o luna un nou-nascut doarme aproximativ 16 ore din 24, de la 3 luni aproximativ 15 ore/zi, intre 6-9 luni cam 14 ore din 24, dupa 1 an ii sunt suficiente 12-13 ore de somn intr-o zi.

Acestea insa sunt informatii orientative, cum spuneam unii copii au pana la 2 ore de somn in plus, altii in minus, unii dorm in mod constant un anumit numar de ore pe zi, altii dorm diferit de la o zi la alta.

Desigur ca noua, ca mame, ne-ar placea ca bebelusul sa doarma un numar exact de ore zilnic, in acelasi interval orar, astfel incat sa ne putem face noi programul in functie de somnurile bebelusului, sa avem timp suficient pentru treburile casei sau sa stim ca putem pleca si lasa copilul cu o alta persoana caci el va dormi fix 3 ore.

Daca ne facem asemenea vise realitatea ne va dezamagi rau, asa ca este bine sa ne adaptam noi cerintelor organismului copilului cel putin in primul an de viata, nu sa ii impunem noi un orar care sa ne convina noua dar care sa-i creeze frustrari copilului.

Somnul adultului si somnul bebelusului: sa cunoastem si sa intelegem diferentele

Nu trebuie sa comparam obiceiurile de somn ale copilului cu cele ale adultilor si sa credem ca e in neregula cu copiii ci trebuie sa cunoastem, sa intelegem si sa acceptam diferentele:

O diferenta ar fi ca adultul reuseste sa adoarma singur, bebelusul trebuie ajutat sa intre in starea de somn. 

Nu va luati dupa filmele americane in care bebelusul este pus in patut, pupat de noapte buna si lasat singur cu o jucarie sa adoarma, asa ceva este total strain de natura copilului. In primele luni mai ales este important ca bebbelusul sa doarma in apropierea parintilor, nu neaparat in acelasi pat daca nu sunteti adepti ai obiceiului dar in aceeasi incapere.