Infertilitatea este de multe ori determinata de cauze multiple. Uneori toate investigatiile raman fara raspuns. Alteori, desi se pare ca diagnosticul a fost identificat corect, tratamentele raman fara raspuns. Dar uneori, infertilitatea este determinata de cauze „simple”, usor de descoperit printr-o simpla analiza de sange si care pot fi tinute sub control cu conditia unei monitorizari atente si frecvente.

Poate mai rea decat esecul repetat al incercarilor de a obtine o sarcina este pierderea sarcinilor, una dupa alta. Desigur ca mai toate femeile sufera in decursul vietii lor macar un avort menstrual, fara sa stie.

Unele femei sufera un avort spontan in primele saptamani de sarcina. Insa atunci cand acest eveniment nefericit se repeta, se ia in discutie existenta une probleme. Una dintre cauzele de avort spontan pe care medicii obstetricieni incep sa o ia in calcul este reprezentata de trombofilie.

Ce este trombofilia?

Simplu spus, persoanele cu trombofilie au un numar de trombocite mai mare decat normal. Trombocitele sunt niste mici celule din sange, responsabile cu coagularea.

In absenta lor, orice mica sangerare ne-ar fi fatala, deoarece sangele nu s-ar coagula. Insa atunci cand numarul lor este mai mare decat normal, persoana respectiva are tendinta de a forma mici cheaguri in sange chiar si atunci cand nu este implicata nici o hemoragie.

trombofilia si sarcina

Care este legatura dintre trombofilie si avort?

Legatura dintre cele doua este relativ simpla. In cazul in care suferi de trombofilie, micile cheaguri de sange care se formeaza spontan ajung sa afecteze fluxul de sange la nivel placentar. In primul trimestru de sarcina, aceasta are efecte devastatoare, cu atat mai mult cu cat vasele de sange din placenta inca in formare sunt atat de inguste.

Aceste vase de sange practic se blocheaza, iar fatul nu mai poate fi hranit si oxigenat. Lipsit de cele necesare vietii, embrionul sau fetusul moare si este eliminat spontan din organismul mamei.

Uneori trombofilia nu este atat de severa incat sa produca avort in primul trimestru de sarcina. Ulterior insa, pe masura ce nevoile viitorului bebelus cresc, placenta nu reuseste sa le satisfaca pe deplin. Apar asadar sindromul de restrictie de crestere intrauterina, oligohidramnios sau, in cazuri grave si netratate, moate fetala.

Trombofilia - Care sunt factorii de risc?

Trombofilia poate fi mostenita genetic sau se poate declansa pe parcursul vietii. Daca ai in familie cazuri depistate de trombofilie, trebuie sa ii precizezi asta medicului. Cercetarile au evidentiat ca sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu un anumit grad de trombofilie, datorat probabil concentratiei crescute de testosteron. De asemenea, rezistenta la insulina se asociaza cu trombofilia.

Cand se investigheaza si cum se diagnosticheaza trombofilia?

Protocolul medical recomanda efectuarea testelor de depistare a trombofiliei in cazul unor pierderi de sarcina repetate, care nu au nici o explicatie evidenta. De asemenea, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice sau de diabet ar trebui testate.