Modul sigur de a afla este ecograful, desigur, insa dureaza destule saptamani de sarcina pana ca sexul bebelusului sa se distinga clar la ecografii si uneori chiar se mai “schimba” pe parcursul sarcinii…si atunci multe mamici se incred in “intelepciunea populara”. Aceasta considera ca sunt semne care arata daca femeia e insarcinata cu fetita sau cu baietel.

Sa vedem care sunt cele mai frecvente mituri legate de sexul copilului din burtica:

Greturile de dimineata sunt specifice mamelor insarcinate cu fetite. Acesta este unul dintre cele mai intalnite mituri, dar desigur poti gasi printre apropiatii tai mame care au baieti si au experimentat greturile matinale si mame care au fetite si nu stiu ce inseamna aceste greturi, deci nu e un “test” concludent.

Insa intr-adevar se pare ca aceste greturi sunt ceva mai frecvente in randurile mamelor de fete, deci s-ar putea sa aveti sanse sporite de a fi conceput o fata daca va luptati cu stari de rau puternice in primele saptamani de sarcina, insa nu va recomandam sa zugraviti camera in roz doar pe baza acestui indiciu!

Poftele in sarcina: se spune ca daca gravida pofteste dulciuri, va avea fata, daca pofteste lucruri sarate, va avea baiat. Bine-nteles ca nu exista o legatura relevanta intre pofte si sexul copilului, ele putand cel mult sa semnalizeze anumite carente ale organismului.

Forma burtii: o burta tuguiata ar prezice baiat, una rotunda o fetita.

Sau se mai spune ca  sarcina purtata “jos” indica faptul ca e vorba de un baiat, iar cea purtata “sus”, ca e fata.

De fapt forma si pozitia burtii unei femei insarcinate are legatura cu alte lucruri decat cu sexul copilului si anume: cu tonusul musculaturii, cu numarul de kilograme accumulate in sarcina, cu pozitia in care sta fetusul in burta mamei.

Tenul gravidei: daca tenul ramane “curat” si e luminos, e semn ca vei avea baiat, daca te umpli de pete, vei avea fata.

Aceasta este o alta superstitie  dar care uneori e vehiculata intr-o varianta contradictorie (ca schimbarea tenului semnaleaza baiat si un ten curat, fata) deci e clar cat te poti baza pe un asemenea “indiciu”.

nume-de-copii-fetite-si-baieti

Cat de activ e fatul: se spune ca bebelusii de sex masculin sunt mai activi, misca mai mult, isi semnalizeaza mai des prezenta prin lovituri aplicate mamei, in timp ce fetitele sunt mai “lenese”.

Acesta este un mit discriminatoriu care se bazeaza pe prejudecata ca baietii sunt mai energici, mai activi iar fetitele sunt mai statice, mai “cuminti”.

Sunt vehiculate o serie de mituri pe tema sexului copilului, cele enumerate anterior  fiind cele mai frecvente. Este ciudat cum in ziua de azi, cu atata acces la tehnologie, la procedee performante de a afla sexul bebelusului, miturile persista in a avea mare success si sunt propagate in continuare.

Probabil ca nu exista femeie insarcinata sa nu i se fi “prevestit” macar o data sexul viitorului copil pe baza formei burtii, tenului, obiceiurilor alimentare din prima parte a sarcinii.

Miturile au succes si fiindca uneori, prin coincidenta, se suprapun cu realitatea in anumite cazuri si atunci parca “sunt intarite” dar desigur ca nu trebuie sa le privim decat cel mult ca pe o forma de amuzament.

Pana prin saptamana 18-20 de sarcina ne putem distra cu asemenea predictii iar de la aceasta varsta a sarcinii ultrasunetele specialistului ne pot spune cu o acuratete de aproximativ 80% ce nume putem incepe sa cautam sau in ce culori predominante sa pregatim camera si hainele copilului.

Tie ti s-a “ghicit” de catre diverse persoane sexul copilului? In ce masura s-a potrivit “intelepciunea populara” cu realitatea?