La joaca, in parc, copiii se lovesc, se impiedica sau cad, alegandu-se cu vanatai, julituri, zgarieturi, cucuie. Uneori, accidentele pot fi mai serioase de atat, ajungandu-se la fracturi. Nici in casa copiii nu sunt feriti de accidente, cele mai frecvente fiind reprezentate de arsuri si caderi de la inaltime. Iata cum trebuie sa intervii eficient in fiecare dintre aceste cazuri.

Ce poti face daca copilul si-a facut o vanataie?

Cand sunt mici vanataile sunt la ordinea zilei. Vanataile se formeaza atunci cand lovitura duce la spargerea unor mici vase de sange. Sangele din aceste vase fragile se raspandeste in tesutul din jur si formeaza vanataia, cu aspectul ei caracteristic, violaceu. Pe masura ce sangele dispare, culoarea vanataii se schimba, pana la completa disparitie.

Vanataile in sine nu sunt grave. Este insa neplacut atunci cand ele se formeaza in anumite zone mai sensibile. O vanataie mai mare la cap este bine cunoscutul cucui. In zona ochiului sau a buzelor, vanataile sunt mari si dureroase, deoarece sunt zone cu numeroase vase de sange.

Prima si cea mai la indemana masura pe care o poti lua este sa presezi cu mana zona lovita si sa pui pe ea ceva rece. Aceasta este o masura care se aplica in cazul loviturilor in zona capului sau a fetei, caci o vanataie pe mana sau picior este absolut obisnuita, copilul de cele mai multe ori nici nu mai tine minte cand a capatat-o. Presiunea pe zona lovita, ca si compresele reci sau gheata, determina vasoconstrictie rapida. Vasele de sange afectate se micsoreaza, si astfel cantitatea de sange care se raspandeste in tesuturi este limitata, deci vanataia va fi mai mica.

Ce poti face daca copilul si-a facut o julitura?

Juliturile erau numite, in copilaria noastra, semne de buna purtare. Ele se formeaza prin frecarea unei parti a corpului cu o suprafata aspra. Juliturile la nivelul genunchilor sau a antebratelor sunt de asemenea frecvente la copii. Desi sunt rani superficiale, este bine sa le acorzi atentie atunci cand se produc. Avand in vedere ca afara posibilitatile de igienizare a ranii sunt limitate, e bine sa torni apa curata pe rana si sa indepartezi resturile de pamant si praf. Daca julitura este mai serioasa, e recomandat sa cureti rana cu apa oxigenata, care va dezlipi mizeria de pe suprafata tesutului. Te poti ajuta de o bucatica de tifon steril pentru o curatare mai temeinica. Atentie, nu freca tifonul pe rana ci tamponeaz-o usor. Nu folosi vata deoarece aceasta se lipeste pe suprafata ranii. Dupa ce ai inlaturat mizeria, poti folosi rivanol sau betadina. Acestea dezinfecteaza si nici nu ustura. Juliturile se vindeca mai repede daca stau la aer, asa ca nu le bandaja.

Cucuiele sunt vanatai facute in urma unei lovituri la cap. In cazul oricarei lovituri la cap, copilul trebuie monitorizat cu atentie cateva zile. Daca este apatic sau somnolent sau, din contra, agitat, daca varsa sau daca are convulsii trebuie neaparat sa te prezinti la camera de garda a unui spital. Daca lovitura nu a fost puternica, aplicarea unei simple comprese cu apa rece va ajuta sa nu se formeze un cucui prea mare.

Taieturile  si intepaturile este bine sa fie vazute de un cadru medical, care va efectua o toaleta mai riguroasa a plagii. De obicei acestea sunt destul de profunde si dificil de curatat.

Atentie la arsuri si opareli!

Arsurile sau oparelile sunt foarte periculoase la bebelusi si copii indiferent daca sunt produse de soare, foc sau lichide fierbinti (apa, supa, ulei incins). Arsurile de origine electrica sunt extrem de periculoase. In functie de gravitate arsurile pot fi:

  • arsura de gradul 1, pielea se refaca in cateva zile, e cazul arsurilor solare
  • arsura de gradul 2, pielea se reface dupa 10-12 zile fara cicatrice
  • arsura de gradul 3, pielea se reface in 4-6 saptamani
  • arsurile de gradul 4, pielea se reface intr-o perioada lunga de timp si necesita interventie chirurgicala

Daca la locul arsurii apare o besica nu trebuie sa te sperii deoarece acesta este modul in care organismul reactioneaza. Mergi la un servicu de urgenta cat mai curand deoarece in functie de gradul lor arsurile se pot infecta foarte usor. Arsurile se vindeca foarte usor daca sunt lasate la aer insa regulile de igiena sunt stricte. In multe cazuri de arsuri se recomanda tratament cu antibiotic pentru evitarea complicatiilor. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in caz de arsura este tinerea partii afectate sub jet de apa rece minim 5-10 minute. Nu folosi nimic in afara de apa rece. Pentru refacere fara cicatrice se recomanda evitarea expunerii la soare a zonei respective si protejarea ei cu factor de protectie ridicat 50+.