Sa ai un copil este o decizie majora, una dintre cele mai importante hotarari din viata, care ar trebui sa fie luata dupa o serioasa introspectie  precum si in urma comunicarii in cuplu.

Nu zice nimeni sa planifici venirea unui copil in cele mai mici amanunte, sa intorci fiecare aspect pe toate fatetele, insa nici sa lasi aparitia unui copil “in voia sortii”, fara ca macar sa te fi intrebat daca iti doresti cu adevarat un copil sau daca esti pregatita pentru ce inseamna acest lucru nu e deloc indicat.

Prin urmare este bine sa iti pui unele intrebari, sa clarifici anumite aspecte care iti vor putea spune daca iti doresti cu adevarat un copil si esti pregatita la momentul actual, si partenerul tau la fel, sau daca ar trebui sa te gandesti la un termen mai indepartat pentru acest lucru. Sa vedem posibilele intrebari pe care ai putea sa ti le pui:

Imi doresc cu adevarat sa am un copil?

Aceasta este cea mai importanta intrebare. Ideea ca toti suntem construiti sa ne dorim cu ardoare urmasi, desi des vehiculata, nu este tocmai adevarata. Daca in cazul barbatilor lipsa dorintei de a avea copii sau ezitarea mai este acceptata de ”opinia publica", cu privire la femei exista tendinta de a generaliza, ca e imposibil sa nu simta nevoia de a avea copii, de aceea unele femei se cred defecte sau chiar monstruoase cand se surprind ca de fapt nu isi doresc acest lucru, cel putin nu in viitorul apropiat.

Motivatia de a avea copii trebuie sa fie interioara, altfel a avea un copil poate fi sursa de frustrari chiar daca mamele vor incerca sa le inabuse. Daca ideea de a avea un copil este doar pentru a fi pe placul altora (partener, parinti care-si doresc sa devina bunici, societate) inseamna ca inca nu a venit momentul pentru tine.

Presiunea exterioara poate fi mare: anturaj care se mira ca “dupa atatia ani si nu va ganditi sa faceti un copil”, parinti care se plang si va santajeaza emotional ca “sunt batrani si nu vor apuca sa-si vada nepotii” ... insa tu ca viitoare mama trebuie sa fii sincera fata de tine si sa recunosti daca exista si motivatie interioara in dorinta de a face un copil sau nu, fiindca tu vei creste acel copil si te vei ingriji de el, nu societatea.

Cum e relatia cu partenerul meu?

In popor inca mai circula convingerea ca “un bebe sudeaza un cuplu”. Femei care vad ca relatia incepe sa scartaie, se degradeaza pe  zi ce trece, isi imagineaza si spera ca un copil va reface armonia. Nimic mai fals iar aceasta conceptie poate fi sursa unor drame.

Un copil apropie partenerii daca acestia erau apropiati si anterior, daca aveau o relatie armonioasa, plina de iubire, intelegere si respect. Insa de cele mai multe ori daca relatia in cadrul cuplului nu mergea bine, aparitia unui copil nu doar ca nu va repara lucrurile dar ar putea chiar adanci ruptura.

O femeie nu ar trebui niciodata sa se gandeasca la copil ca la modalitatea “de a tine barbatul langa ea” ci dimpotriva, ar putea sa se intrebe si daca, in caz de destramare a cuplului, va fi in stare si pregatita din toate punctele de vedere sa creasca un copil singura.

Sunteti pregatiti financiar pentru a avea un copil?

Chiar daca nu acesta este aspectul primordial in decizia de a avea copii, nu ar trebui minimalizat. Se spune ca un copil “poate creste doar cu dragoste”, suna frumos, din pacate in lumea materiala in care traim este o utopie iar aspectul situatiei si stabilitatii financiare este destul de important. Sigur, nu trebuie sa astepti sa ai venituri fabuloase pentru a te gandi la a concepe un copil, dar macar sa fii pregatit sa ii asiguri minimul necesar este vital.

Trebuie sa iei in considerare daca macar unul dintre parteneri are serviciu, un venit stabil, sigur si indestulator, daca aveti rezerve pentru situatii neprevazute si asa mai departe. Nu trebuie sa uiti ca o data cu aparitia unui nou membru al familiei cheltuielile vor creste, bugetul va trebui reorientat, pe masura ce copilul creste cheltuielile vor fi direct-proportionale...

Ai facut lucrurile pe care ti le doreai mult inainte sa ai un copil?

Unii oameni fac copii si apoi isi dau seama ca “nu si-au trait destul viata” anterior si incep sa aiba regret, frustrari sau macar nostalgii.

Desigur ca exista femei pentru care dorinta de a avea copii apare la varste mai fragede, chiar si la 18-20 de ani, pe care doar statutul de mama le implineste si nu-si doresc nici cariere, nici calatorii, nici distractii de diferite feluri mai mult decat a avea un copil. Insa in general o femeie simte nevoia sa se realizeze intai profesional sau sa isi dedice timp ei insisi sau relatiei de cuplu inainte de a procrea.