Fiecare copil este unic si medicul pediatru care ii urmareste evolutia luna de luna este singurul care poate aprecia corespunzator nevoile pe care le are bebelusul tau.

Organizatia Mondiala a Sanatatii face cateva recomandari de ordin general privind introducerea alimentelor solide la bebelusi, pe care este bine sa le cunosti si sa le respecti.

Cand se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta in paralel cu alaptarea.

Si in cazul copiilor hraniti mixt, cu lapte matern si formula, sau doar cu lapte praf se recomanda introducerea alimentelor solide tot in jurul varstei de 6 luni.

In cazurile in care este evident in favoarea sugarului diversificarea poate incepe mai devreme, dar nu inainte de varsta de 4 luni.  Exceptie de la regula fac copiii cu diverse probleme de sanatate sau care iau prost in greutate, dar numai la recomandarea unui pediatru competent sau cel mai bine la recomandarea unui pediatru gastroenterolog.

Introducerea alimentatiei solide inainte de varsta de 3-4 luni este asociata cu diverse alergii, probleme digestive, diabet si obezitate.

In Romania diversificarea alimentatiei incepe deseori intre varsta de 4-6 luni a bebelusului si chiar inaintea varstei de 4 luni. 

Copilul trebuie sa fie pregatit pentru introducerea alimentelor solide.

Exista cateva indicii ca bebelusul este pregatit pentru aceasta noua etapa:

 • El trebuie sa fie capabil sa isi sustina capul drept pentru a putea inghiti.
 • Trebuie sa fi pierdut reflexul de a impinge cu limbuta afara orice i se introduce in gurita.
 • Chiar daca poate nu sta inca bine in fundulet fara sprijin, trebuie sa fie capabil de o pozitie verticala.
 • De asemenea, este indicat ca diversificarea sa fie amanata pana dupa ce copilul isi dubleaza greutatea de la nastere.
 • Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa manifeste interes pentru ceea ce mananca parintele, sa se intinda sa ia alimente din mana sau de pe farfuria acestuia.
 • Diversificarea alimentatiei bebelusului se incepe cand acesta este intr-o stare perfecta de sanatate, in caz contrar se va amana. 

Dezavantajele diverisificarii precoce, sub varsta de 4 luni:

 • Digestia incompleta a amidonului din legume si a proteinelor datorita absentei anumitor enzime digestive la aceasta varsta.
 • Afectarea functiei renale insuficient dezvoltata pentru mineralele din alimentele solide
 • Valoare nutritionala scazuta a proteinelor din vegetale sau cereale fata de cele din laptele matern sau formulele de lapte praf
 • Cantitatile mari de carbohidrati din vegetale si fainoase favorizeaza obezitatea. Fainoasele scad biodisponibilitatea unor minerale (calciu, fier) iar glutenul din cereale predispune la aparitia bolii celiace.
 • Senzatia de satietate produse de alimentele solide favorizeaza spatierea meselor si cresterea alimentelor la o masa. Cantitatea de lapte matern sau formula de lapte va scadea, laptele fiind principala sursa de nutrienti a copilului in primul an. 

Cu ce alimente se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Nu are importanta daca incepi cu fructele sau cu legumele.

Exista mitul conform caruia bebelusul a carui diversificare a inceput cu fructe nu va accepta legumele deoarece nu sunt la fel de dulci. Ipoteza este insa demontata deoarece laptele matern este mult mai dulce decat orice fructe.

O idee buna este sa incepi cu vegetale de sezon, fara potential alergen. In general, primele fructe sau legume care se introduc in alimentatia bebelusului sunt morcovul fiert, dovlecelul, marul sau piersica. Apoi se adauga patrunjel radacina, pastarnac, telina, dovleac, nap, cartof, para, banana.

Se recomanda evitarea citricelor pana la 1 an deoarece fac scaunul acid si pot determina iritatii de scutec destul de urate. De asemenea, se recomanda evitarea sucurilor de fructe sau administrarea a cel mult 150 ml pe zi.

Sucurile de fructe sau legume nu contin decat o parte din nutrientii alimentului original, in schimb au zahar si un volum destul de mare. Nu trebuie sub nici o forma ca sucurile sa inlocuiasca o masa.

In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor. Afla cand se introduc toate grupele alimentare:

FRUCTELE  LEGUMELE  CEREALELE  PROTEINELE