Cand vine vorba de cresterea si educarea copiilor avem tendinta sa spunem ca exista “metode moderne, actuale” si “metode de pe vremea bunicii”.

Este important de retinut ca nu tot ce e nou, “in trend”, trebuie imbratisat si nici tot ce e clasic, vechi, nu trebuie respins.

Criteriul de apreciere ar trebui sa fie impactul pozitiv sau negativ pe care o metoda sau alta il are asupra copilului. Este drept ca multe din “spusele bunicii” sunt superstitii sau metode arhaice fara functionalitate de fapt si fara suport stiintific. Dintre acestea unele sunt inofensive insa altele pot fi de-a dreptul primejdioase.

Sa vedem care ar fi cele fara baza stiintifica si  pe care e bine sa le evitam cu riscul de a supara bunicii:

“Sa nu scoti copilul nebotezat afara”. Aceasta este, desigur, o superstitie, iar bine pentru bebelus este sa ia contact cu lumea inconjuratoare inca de cand iese din maternitate, sa fie scos la aer, plimbat, chiar daca are doar cateva zile mai ales ca in ziua de azi botezul se face la cateva luni ale copilului, cum ar fi sa-l tii inchis in casa atata timp?

Sa nu iesi tu, ca mama, afara, cat timp esti lauza (6 saptamani): acest sfat, daca ar fi urmat, ar fi numai bun sa contribuie la o posibila depresie post-partum care oricum le pandeste pe multe proaspete mamici.

Este o superstitie nefondata, ca toate superstitiile de altfel iar pentru sanatatea mentala si fizica a mamei este bine sa iasa la plimbare cat mai curand dupa nastere, chiar daca ea este lauza iar copilul nebotezat.

Sa pui o moneda pe buricul nou-nascutului sa se vindece mai repede sau sa se evite hernia ombilicala: avand in vedere cati microbi colcaie pe banii aflati in circulatie si trecuti prin atatea maini mai degraba bebelusul s-ar putea alege cu o infectie decat cu vindecarea rapida a bontului ombilical.

“Sa tii mereu copilul cu caciulita pe cap si afara si in casa, sa nu-l traga curentul”. Acesta si orice sfat legat de infofolirea bebelusului nu face decat rau, subrezind organismul copilului care va fi mult mai sensibil si predispus la imbolnaviri.

Trebuie sa imbracam copilul conform vremii, nu il vom scoate dezbracat pe frig, ploi si vant “sa se caleasca” in mod spartan, dar nici nu trebuie sa-l chinuim cu straturi multe de imbracaminte, fular, caciuli cand nu este cazul.

Faptul ca il imbracam gros cand afara este vreme placuta nu il va feri de raceli, dimpotriva: copilul va transpira si se va imbolnavi tocmai din cauza imbracamintii excesive.

“Copilul care plange mult sau da semne de suferinta este deochiat si trebuie descantat”. Daca vi se pare ca ceva este in neregula cu bebelusul apelati la specialist pana nu se ajunge la ceva grav, nu “tratati” copilul cu descantece, rugaciuni sau “vrajitorii”.

“Copilul trebuie pupat doar in somn, sa nu si-o ia in cap”- din pacate aceasta vorba ingrozitoare inca mai circula printre unii parinti. Ar trebui sa fie clar ca lumina zilei ca unui copil trebuie sa-i oferi mereu afectiune, sprijin, iubire neconditionata pentru ca el sa se transforme intr-o persoana echilibrata si increzatoare in sine.

De asemenea orice sfat care implica neglijarea copilului de genul “lasa-l sa planga sa faca plamani” sau “nu-l legana/ nu-l lua in brate ca se invata asa” etc trebuie respins fara nicio indoiala.