Dezvoltarea auzului la bebelusi

Auzul bebelusului tau va fi complet dezvoltat pana la sfarsitul sarcinii, iar de acest lucru se vor asigura medicii, printr-un control compet inainte de externare.  

Inca din saptamana 27 de sarcina, bebelusul este capabil sa recunoasca vocile din exterior, daca le aude frecvent.

Bebelusul tau va fi gata sa capteze fiecare sunet si va acorda o atentie sporita vocilor, ajungand ca, la varsta de 2 luni, sa se linisteasca la auzul vocilor familiare.

Simtul lor se va dezvolta continuu si, conexat cu dezvoltarea lui fizica si psihica, la varsta de 3 luni va auzi sunetele cu frecventa medie, la 4 luni va cauta sursa sunetelor, iar la aproximativ 6 luni va incerca sa imite actiunile, emitand el insusi sunete articulate.

Abia dupa 8 luni, copilul va incerca sa raspunda prin gangurit, iar la implinirea anisorului va pronunta cuvinte scurte. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca acest lucru se va intampla inainte sau dupa implinirea varstei de un an. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare.

Dezvolatrea vazului la bebelusi

Spre deosebire de auz, vazul micutului se va dezvolta continuu dupa nastere, pana la aproximativ 6 luni, fiind ultimul simt care incepe sa se dezvolte in timpul sarcinii.

El nu va deschide ochii pana in apropierea saptamanii 26 de sarcina. Dupa nastere, creierul micutului nu este inca apt sa proceseze toate informatiile primite de la ochi, care poate surprinde imagini inca din momentul nasterii.

Daca in primele zile, copilul nu isi poate focaliza ochii pentru a urmarii un obiect in miscare, acest lucru se va intampla rapid.

De abia la 4 luni copilul va fi capabil sa aproximeze distanta fata de obiecte, astfel ca va incepe sa intinda manuta spre jucarii, iti va atinge fata sau isi va focalize ambii ochisori spre un obiect. Dupa 8 luni, copiii si-au dezvoltat complet capacitatea de a vedea. 

Incurajeaza-l, aratandu-i poze cu animalute, pentru a-I ajuta sa perceapa mai clar diferentele.

Dezvoltarea mirosului la bebelusi

Desi pare lipsit de importanta, capacitatea bebelusului de a distinge mirosurile este vitala, deoarece astfel va recunoaste sanul mamei, asociindu-l cu lichidul amniotic.

Bebelusii manifesta atractie fata de laptele matern inca de la nastere, ceea ce ar putea insemna ca simtul oflactiv s-a dezvoltat inca din viata intrauterina.