stimularea bebelusului prin jocParintii trebuie sa il ajute pe micut sa experimenteze cat mai multe senzatii care ii pot stimula dezvoltarea cognitiva. Jocurile sunt cele mai simple si ieftine metode prin care il puteti ajuta sa isi dezvolte atat gandirea cognitiva si strategica, cat si memoria.

Stimularea bebelusului de 0-3 luni prin joc

Nici simturile si nici abilitatile motorii nu sunt pe deplin dezvoltate pana la aceasta varsta. Cu toate acestea, poti stimula creierul micutului tau cu cateva jocuri simple.

Ofera-i o varietate de senzatii cu ajutorul jucariilor si obiectelor cu texturi diferite. Atinge-i manutele cu paturi matasoase sau cu prosoape moi, cu mici jucarii de lemn sau de plastic pentru ca el sa poata percepe diferentele din mediul in care creste. Simtind diferentele intre moale si tare, dur, neted sau matasos ii va ajuta sa isi dezvolte abilitati intelectuale rudimentare, de exemplu conceptele opuse/contrare.

Nu te limita la simtul tactic, ci, pentru ca vazul este in curs de dezvoltare, foloseste de acest lucru pentru a-l ajuta sa isi dezvolte acest simt, dar si inteligenta. Deoarece bebelusii prefera imaginile in alb si negru, tu il poti stimula sa priveasca diferite imagini desenate in creion sau marker negru. Tine insa minte ca ei nu vad la o distanta mai mare de 20-30 de cm, asa ca apropie desenele de fata lui. De abia dupa varsta de 2 luni ei pot distinge culorile, asa ca acum il poti introduce treptat intr-o lume colorata. Poti, mai ales, sa ii arati culori contrastante, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte perspectia.

Pentru a-l ajuta sa inteleaga, inca de la inceput, relatiile de cauza si efect ofera-i jucarii care produc zgomot atunci cand sunt atinse sau cand se exercita presiune asupra lor. Va dezvolta astfel deprinderea de a le atinge pentru a auzi zgomotul produs, intelegand cum anumite actiuni conduc la rezultate pe care el poate sa le anticipeze.

Pentru a-i antrena de timpuriu memoria si pentru a-i dezvolta capacitatile cognitive, apeleaza la o jucarie viu colorata. Aratandu-i jucaria, ascunzand-o apoi, pentru a i-o arata din nou, nu numai ca il va distra la maximum, dar il vei invata sa anticipeze miscarea si locul de unde va aparea jucaria, ii vei dezvolta capacitatea de concentrare  si ii vei antrena muschii ochilor.  Atunci cand da semne ca se plictiseste, schimba locul in care ascunzi jucaria.

Desi toate aceste informatii pot parea desuete, nu multi parinti isi dau seama ca actiuni sau jocuri atat de simple pot stimula un copil sa fie curios si ii pot dezvolta capacitatile cognitive si inteligenta emotionala. Nu in ultimul rand, toate aceste activitati intreprinse impreuna, va vor relaxa pe voi, parintii, si vor crea o legatura de neinlocuit intre voi si copilul vostru.

In aceasta perioada, copiii imita cu usurinta actiunile parintilor. Stimuleaza-l sa te imite: tine-l in brate si, cand te priveste scoate limba. Majoritatea copiilor vor imita actiunile mamei. 

Stimularea bebelusului de 3-6 luni prin joc

La aceasta varsta, copilul invata prin cantece, poezii rimate sau sunete de natura diversa. Asa ca achizitioneaza o carte cu animale, care prin atingere sau apasare reproduce sunetele scoase de acestea si distreaza-ti copilul cu ea. Reproducand si tu sunetul scos de animalul respectiv, il vei indemna si pe cel mic sa te imite si sa inceapa sa gangureasca.