Teoretic, medicii pediatri spun ca la varsta de 6 luni bebelusii nu mai au nevoie de mese in timpul noptii. Totusi, cum bebelusii sunt diferiti, iar motivul pentru care se trezesc noaptea nu e intotdeauna foamea, putini dintre ei asculta din proprie initiativa recomandarile din carti.

Modul in care reactionezi vizavi de mesele nocturne depinde in mare masura de cum te simti.

Daca ai inceput serviciul sau daca ai mai multi copii si sanse aproape de zero sa te odihnesti in timpul zilei, probabil ca abia astepti sa se termine cu trezirile nocturne.

Retine insa ca un bebelus de 6-9 luni care doarme 5-6 ore legate este minunat. Un somn de 10 ore legate este prea mult pentru un copil cu varsta sub un an.

Daca pe de alta parte, nu te deranjeaza sa te trezesti noaptea, sau daca alaptezi practic prin somn, nu ai motive sa il fortezi pe cel mic sa renunte la san inainte de a o face singur.

Primul pas spre un somn de noapte linistit este, conform dr. Sears, crearea unei rutine si a unui mediu de somn linistit, in care bebelusul sa se simta in siguranta.

Copilul nu trebuie lasat sa planga noaptea, neconsolat, deoarece metoda ii transmite un mesaj gresit si il face sa se simta singur si neimportant.

Pe de alta parte, nu trebuie ca la fiecare mica foiala sa raspunzi cu o portie de lapte. Mai degraba incearca sa il linistesti, sa il mangai, sa ii schimbi pozitia, facandu-l sa adoarma la loc.

Motivul trezirilor nocturne dupa varsta de 6 luni este adesea altul decat foamea!

Mai degraba discutam de un disconfort legat de burtica balonata, eruptia dentara, caldura. Pusul la san si suptul sunt metodele prin care stiu bebelusii sa se linisteasca insa, pe masura ce cresc, trebuie invatati si cu alte metode de reconfortare.

De asemenea, este bine ca bebelusul sa nu creeze o legatura de dependenta intre alaptat si somn.