Renuntarea la biberon - De la ce varsta a bebelusului se recomanda?

Medicii pediatri le sfatuiesc in prezent pe mamici sa inceapa sa ascunda biberoanele in preajma primei aniversari a copilului si sa nu prelungeasca folosirea lor dupa varsta de 18 luni.

Un studiu efectuat pe un esantion de aproximativ 1700 de copii nascuti in 2001 a aratat ca folosirea prelungita a biberonului se asociaza cu obezitate, probleme dentare si deficiente de vitamine si minerale, in principal de fier.

Un copil prea atasat de biberon va prefera sa bea lapte in loc sa manance mancare solida. Totusi, daca diversificarea este inceputa la varsta de 6 luni, la 1 an copilul ar trebui sa consume deja o larga varietate de alimente, iar mesele si gustarile ar trebui sa fie reprezentate de mancare solida, nu de un biberon plin cu lapte.

Laptele, fie el lapte matern sau formula, nu mai poate suplini nevoile copilului la aceasta varsta, iar daca stomacelul celui mic este mereu plin cu lapte, desigur ca nu va mai ramane loc pentru alimentele hranitoare de care are nevoie pentru o crestere si dezvoltare armonioase.

Pe de alta parte, un biberon de 200ml de lapte praf contine 12% din necesarul zilnic de calorii pentru un copil de 1 an. Asadar, daca pe langa alimentatia normala, solida si diversa, copilul primeste 3 sau mai multe portii de lapte, necesarul sau va fi cu siguranta depasit.

Pe termen mediu si lung, aceasta duce la obezitate. In cazul copiilor mici, obezitatea este definita ca indice de masa corporala care depaseste percentila 95 caracteristica copiilor de o anumita varsta.

renuntarea la biberon

Obiceiul de a primi un biberon in patut, la culcare, este unul care aduce mari prejudicii sanatatii dentare a copilului. Caria de biberon cauzeaza numeroase neplaceri dar poate fi evitata prin schimbarea rutinei de culcare.

Si din punctul de vedere al dezvoltarii limbajului medicii sunt de parere ca biberonul ar trebui sa dispara dupa varsta de 18 luni.

Ca si suzeta. Daca cel mic are mereu gura ocupata cu o tetina, cum va putea sa comunice? In plus, este momentul ca cel mic sa invete sa se linisteasca si prin alte metode in afara de supt.

Un motiv in plus pentru a opta in favoarea renuntarii la biberon la 12-18 luni este acela ca la aceasta varsta copiii sunt mai maleabili decat mai tarziu.

Odata atinsa varsta de 2 ani, incapatanarea si independenta vor ingreuna mult procesul.

Cu ce inlocuim biberonul?

Pentru ca trecerea sa fie usoara, iti recomandam sa faci cateva schimbari. De exemplu, copilul va bea lapte din biberon doar cuibarit la tine in brate, dupa care va urma spalatul pe dinti si mersul la culcare.

In timpul zilei, daca tine mult la biberon si era obisnuit sa se plimbe cu el in mana si sa mai ia cate o gura de lapte, i-l poti lasa la indemana plin cu apa.

In paralel, ii poti oferi bauturile preferate, laptele si sucul de fructe, din pahar sau cana cu pai sau alt tip de canite pentru copii. Il vei stimula astfel sa accepte mai usor o alternativa la biberon.

Nu te incapatana sa ramai fixata pe un anumit tip de canita, unii copii prefera canile cu cioc moale de silicon, altii pe cele cu cioc dur din plastic, altii vor bea direct cu paiul. Incearca-le pe toate, pana vei gasi una pe placul copilului.

Alege intelept momentul renuntarii la biberon. Tine cont de faptul ca, din prima sa zi de viata, copilul a supt ca sa isi aline orice neplacere. Nu insista sa renunte la supt intr-o perioada care este si asa stresanta pentru el.

O noua bona, faptul ca iti reiei serviciul, mersul la gradinita sunt momente care il solicita suplimentar si care nu sunt in favoarea unei tranzitii line.

Nu in ultimul rand, fii tu convinsa ca procedezi corect. Priveste renuntarea la biberon ca pe ceva normal, asemanator trecerii de la mersul de-a busilea la cel in picioare. 

Copilul tau la ce varsta a renuntat la biberon? Cum l-ai convins?