Chiar daca in familia moderna ambii parinti sunt implicati in cresterea si educarea micutului,  mama si relatia acesteia cu copilul raman factorul determinat in dezvoltarea sociala, biologica si chiar emotionala a acestuia.

Construirea relatiei cu copilul nu incepe in momentul nasterii, ci in cel al conceptiei. Din acel punct, pentru femeia care este insarcinata, grija pentru copil trebuie sa se suprapuna cu grija pentru ea insasi. Cum sa dezvolti o relatie bazata pe iubire recriproca, invatand, in acelasi timp, sa raspunzi tuturor nevoilor bebelusului tau!?

Alapteaza-ti copilul!

Alaptarea bebelusului ii va oferi acestuia cel mai bun start in viata atat din punct de vedere emotional cat si nutritional. Este demonstrate stiintific faptul ca atunci cand bebelusul iti atinge sanii, corpul tau elibereaza un hormon denumit oxitocina, care este vinovat de starea ta de bine si de fericire. 

Pe de alta parte, alaptarea ii transmite bebelusului anticorpi unici si nutrientii de care are nevoie, dar contribuie si la dezvoltarea unei relatii speciale intre mama si copil.

Necesar, dar insuficient

Nu e de ajuns sa il duci pe cel mic la pediatru, sa il feresti de boala, sa il hranesti si sa il schimbi, ori de cate ori este necesar. O relatie stransa intre mama si copil previne nenumarate boli, intareste imunitatea celui mic si, in plus, ii stimuleaza dezvoltarea intelectuala, asa cum arata cele mai recente studii in domeniu. Bebelusii nu se pot ingriji si nu stiu ce sa faca cu propriul corp.

De aceea, mama este cea care il invata, pas cu pas, sa se descopere pe el si lumea din jur si cum sa se dezvolte. Pe de alta parte, mama este si prima figura de autoritate pe care copilul trebuie sa o intalneasca, pentru a invata primele reguli si obligatii din viata lui. Citeste mai multe despre factorii care influenteaza dezvoltarea copilului

Dragoste si autoritate

Pentru ca este prima lui relatie cu lumea, tie iti revine datoria de a modela comportamentul copilului, inca din primul moment, astfel incat acesta sa nu fie egoist si sa se poata integra cu usurinta in societate, atunci cand acest moment va veni. In plus, trebuie sa il faci mereu sa se simta in siguranta, astfel incat sa ii dezvolti increderea in tine si in el, pentru a putea sa isi dezvolte o personalitate sanatoasa.

Invata-l prin jocuri!

Cea mai buna metoda de a-l ajuta sa descopere lumea este jocul! Joaca-te cu el si vei deveni cel mai bun tovaras de joaca, lucru care va ajuta sa va consolidati si mai mult relatia. In plus, jocul este benefic, atat pentru dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, cat, mai ales, pentru dezvoltarea lui intelectuala, deoarece il ajuta sa faca nenumarate conexiuni si sa descopere legaturile dintre lucruri.