Parintii au tendinta sa creada sau isi doresc foarte mult ca bebelusul sa le mosteneasca culoarea ochilor.  Oare bebelusul va mosteni ochii partenerului meu sau pe ai mei? Sunt sanse ca bebelusul sa aiba ochii albastri desi ambii parinti au ochii caprui? 

In functie de bagajul genetic al parintilor exista sanse ca raspunsul la aceste intrebari sa fie unul afirmativ. Totusi, sa aflam de ce copilul are sanse sa aiba orice culoare a ochilor: caprui, albastri sau verzi. Sansele sunt mai mici sau mai mari pentru o anumita culoare a ochilor in functie de ochii parintilor dar si a bunicilor sau chiar a altor rude mai indepartate. Faptul ca parintii provin din rase diferite poate influenta de asemenea culoarea ochilor bebelusului.

culoarea ochilor bebelusului

Cea mai frecventa culoare a ochilor este cea caprui iar cea mai rara verde. Doar 2% din intreaga populatia a lumii au culoarea ochilor verde. Se pare ca ochii verzi sunt mai des intalniti la populatia de origie turca. Pe de alta parte in Asia sau in America de Sud ochii verzi sunt extreme de rar intalniti.  

Culoarea cea mai des intalnita la ochii nou-nascutilor este albastru. Insa pe masura ce copii sunt expusi la lumina soarelui ochii incep sa se inchida la culoare. Nu toti copii care se nasc cu ochii albastri si-o vor pastra pe parcurs.

Culoarea ochilor nou-nascutilor se schimba si nu va fi aceeasi la varsta de 6 luni sau la 1 an. Intre varsta de 6 si 9 luni are loc cea mai dramatica schimbare a culorii ochilor. In majoritatea cazurilor culoarea ochilor se stabilizeaza in jurul varstei de 3 ani si se pastreaza pentru tot restul vietii, fie ca este: albastra, verde,  caprui, cenusie sau neagra cu variatii mai deschise sau mai inchise.

Un procent insa de 10% din populatie inregistreaza modificari ale culorii ochilor si la varsta adulta, mai corect spus de nuante ale culorii, asa ca sa nu ne asteptam ca ochii caprui sa devina albastri. In general copiii cu tenul mai inchis vor avea si ochii de o culoare mai inchisa acest lucru fiind influentat de pigmentul melamina care de altfel da si culoarea tenului.

Ce influenteaza culoarea pe care o vor avea ochii bebelusului?

Specialistii in domeniul geneticii de la Understanding Genetics ne ajuta sa intelegem cum se stabileste si cum se transmite culoarea ochilor. Oamenii in general au cam acelasi set de gene. Acesta este un lucru care ne face umani. Ceea ce ne face pe fiecare dintre noi unici sunt mici diferente in cadrul aceluiasi set de gene. Culoarea ochilor respecta acelasi principiu. Cu totii avem aceleasi gene pentru culoarea ochilor. Avem insa culori diferite din versiuni de gene putin diferite.

Cel mai bun sistem pe care il avem la indemana pentru a prezice culoarea ochilor foloseste 2 tipuri de gene diferite. O gena are 2 versiuni, caprui (C) si albastru (A). Iar cealalta gena vine de asemenea in 2 versiuni, verde (V) si albastru (A). Inainte de a merge mai departe, trebuie sa ne amintim un lucru. Avem 2 copii a majoritatii genelor noastre de la parintii nostri – una de la mama si una de la tata. Prin urmare avem 2 copii ale genelor pentru culoarea ochilor, de asemenea. Aici aveti cele 9 combinatii de versiuni de gene si culori de ochi pentru fiecare: 

CC  AA   CAPRUI
CC  VA   CAPRUI
CC  VV   CAPRUI
CA  AA   CAPRUI
CA  VA   CAPRUI
CA  VV   CAPRUI
AA  VV   VERDE
AA  VA   VERDE
AA  AA   ALBASTRU

Astfel putem spune cu aproximatie ca sansele ca bebelusul sa aibe ochii verzi sau albastri sunt:

Caprui + caprui = caprui (75%), verzi (18,75%), albastri (6,25%)
Verzi + caprui = caprui (50%), verzi (37,5%), albastri (12,5%)
Albastri + caprui = caprui (50%), verzi (0%), albastri (50%)
Verzi + verzi = caprui (0%), verzi (75%), albastri (25%)
Verzi + albastri = caprui (0%), verzi (50%), albastri (50%)
Albastri + albastri = caprui (0%), verzi (1%), albastri (99%)

Pe ce se bazeaza calculatorul pentru aflarea culorii ochilor bebelusului?

Am ochii verzi iar sotul meu ochii albastri. De cand am ramas insarcinata ma intreb oare ce culoare vor avea ochii copilului nostru ? Fie ca aveti ochii de aceeasi culoare sau diferita ca cea a partenerului  va puteti face o idee generala a culorii folosind acest calculator pentru aflarea culorii ochilor bebelusului bazat pe culoarea ochilor parintilor dar si a bunicilor.

Acest calculator iti poate spune care va fi cea mai probabila culoare a ochilor bebelusului insa nu este sigur in proportie de 100%. 

calculator culoarea ochilor bebelusului