La inceputul anilor 2000 procentul femeilor celor care au nascut prima oara era de 30%, fata de doar 5% aferent anului 1975.

De fapt, numarul femeilor care aleg sa devina mame pentru prima ora dupa varsta de 35 de ani s-a triplat fata de anii ’70.

Din fericire, daca sarcina iti este monitorizata, esti sanatoasa si tu, si partenerul tau si adopti un stil de viata sanatos macar pe perioada sarcinii, sansele de naste un bebelus sanatos sunt foarte mari.

Iata, totusi, care sunt avantajele si dezavantajele de a deveni mama cand ai 20, 30 sau chiar 40 de ani.

Sarcina la 20 de ani

Avantajele sarcinii la varsta de 20 de ani 

Cu siguranta ca parcurgi unii dintre cei mai fertili ani ai tai. Menstruatiile probabil ca sunt regulate si aproape toate ovulatorii.

De cele mai multe ori, odata ce ti-ai propus sa ramai insarcinata se si intampla intr-o luna-doua si ai riscul cel mai mic de pierdere a sarcinii (9,5%, cel mai scazut pe care-l vei avea vreodata).

Odata ce ai ramas insarcinata, tensiunea arteriala iti va fi monitorizata la fiecare vizita la doctor, desi sunt foarte putine cazuri de hipertensiune la aceasta varsta.

Cu 50% mai putine cazurile de diabet gestational decat al femeilor trecute de 40 de ani. Iar pentru ca ai o varsta considerata “frageda” pentru sarcina, materialul genetic este mult calitativ fata de cel al unei femei trecute de 35-40 de ani.

Bebelusul are putine motive sa se nasca cu vreun defect gen sindrom Down sau cu anomalii cromozomiale. Nascand prima oara la 20 si ceva de ani iti poti diminua considerabil riscurile de a face cancer de san sau cancer ovarian mai tarziu, conform unor studii recente.

Sarcina la 20 de ani - Posibile dezavantaje

Ceea ce simti despre sarcina poate varia de la o femeie la alta. Unele femei aflate la 20 si ceva de ani nu se vor simti foarte bucuroase la vederea celor doua liniute care semnifica prezenta unei sarcini prin perspectiva carierei sau, mai ales, din cauza pierderii siluetei cauzate de acumularea de kilograme sau a dificultatilor financiare.

Sarcina la 30 de ani

Avantajele sarcinii la varsta de 30 de ani

Femeile care au fost implicate in propria cariera pana la 30 de ani vor simti brusc nevoia emotionala de a-si intemeia o familie si de a da nastere unui copil odata ce au trecut pragul celor 30 de ani. M

ulte dintre aceste femei simt ca aceasta varsta este cea ideala pentru a naste primul copil din moment ce au o cariera sigura, se simt confortabil financiar si au o relatie stabila. Riscul de avort este scazut inca (aproximativ 11,7%).

Un avantaj major al acestei varste este ca, daca ti-ai dorit mai mult de un copil, visul ti se poate indeplini printr-o singura sarcina. Sansa de a avea gemeni sau chiar tripleti creste semnificativ dupa ce ai trecut de 35 de ani.

Specialistii spun ca asta se intampla pentru ca datorita stimularilor hormonale ale ovarelor acestea produc mai mult de un ovul o data.