Este adevarat ca pentru majoritatea femeilor o perioada dupa nastere sexul va fi ultimul lucru la care se vor gandi. Nu este o “defectiune” de care ar trebui sa se jeneze ci o etapa normala si trecatoare, cauzata de schimbarile fizice, hormonale si psihologice survenite dupa nastere.

Sa vedem care sunt schimbarile cu care se confrunta corpul si psihicul mamei dupa nastere si care pun viata sexuala intr-o dificultate temporara:

In primul rand in timpul nasterii, fie vaginale fie prin cezariana, intreaga zona perineala trece prin modificari si are de suferit, fiindu-i necesar o perioada de 4 pana la 6 saptamani sa se refaca.

In timpul acestor prime saptamani recomandarea generala a specialistilor fiind de 6 saptamani, pana la controlul post-partum colul se va inchide, sangerarea din timpul lauziei se va opri, epizotomia sau operatia de cezariana se va vindeca.

In aproximativ primele 3 luni de la nastere, mai ales in cazul mamelor care alapteaza, vaginul se va confrunta cu o puternica senzatie de uscaciune, cauzand disconfort in cazul unui raport sexual.

Pentru a depasi acest inconvenient va fi nevoie de o reluare gradata a vietii sexuale, suficient  preludiu, rabdare din partea partenerului si un lubrefiant bun.

Chiar dupa nastere muschii vaginali vor fi “lasati”, lipsiti de tonus, ceea ce va ingreuna frictiunea care produce placere.

Din fericire vaginul este elastic si se reface in timp iar cel mai recomandat este sa ajutati muschii perineului sa-si revina practicand exercitii Kegel. Acestea sunt simple si la indemana oricand: trebuie doar sa va incordati muschii pelvisului ca si cum ati incerca sa retineti urina. Mentineti muschii incordati 5 pana la 10 secunde, apoi relaxati-i tot atata timp si faceti mai multe serii pe zi de asemenea exercitii.

Oboseala survine intotdeauna dupa nastere si poate fi atat de coplesitoare incat sa-ti ia gandurile de la sex pentru mult timp. Sa ai grija de un nou-nascut poate fi foarte solicitant, lipsa de somn se resimte, poate sa apara chiar si epuizarea.

De asemenea bebelusul devine centrul atentiei pentru mama si toate gandurile ei sunt indreptate spre el, libidoul fiind spre 0 in primele saptamani sau luni dupa nastere.

Perceptia mamei asupra propriului corp se poate schimba si unele femei se vor simti grase, deformate, neatragatoare ceea ce le va diminua pana la disparitie increderea in ele si dorinta de a relua viata sexuala.

Este nevoie de timp pentru ca mama sa redevina din nou multumita de corpul sau, sa-si recapete forma anterioara sarcinii, sa se simta din nou atractiva.