Ce este rutina bebelusului?

Dupa primele doua luni de viata, vei constata ca bebelusul tau a inceput sa isi regleze cumva programul. Mesele s-au mai rarit chiar si la bebelusii alaptati la cerere.

Bebelusul se trezeste dimineata, iar seara da semne definitive de oboseala cam pe la aceeasi ora in fiecare zi. Trezirile nocturne pentru supt sunt rare si au si ele cam acelasi orar. Asta inseamna ca este un bun moment sa iti ajuti bebelusul sa isi fixeze un program.

Bebelusii iubesc rutina. Fiind la o varsta a descoperirilor si a invatarii, bebelusii sunt foarte sensibili la stimulii din exterior. Faptul ca se afla in mediul cunoscut, ca sunt ingrijiti de aceleasi persoane, mirosul si zgomotele casei, le creeaza un sentiment de incredere si de siguranta.

Si mamelor le place rutina. Dincolo de faptul ca o rutina iti permite sa iti organizezi programul zilnic in asa fel incat sa ai timp si pentru micile treburi gospodaresti, in momentul in care si tu si bebelusul va deprindeti cu o anumita rutina, vei putea in sfarsit sa faci un dus linistita.

In plus, vei evita unele dintre cele mai stresante momente: acela in care un bebelus suprastimulat nu vrea...nimic si plange inconsolabil.

Dar cum procedezi pentru a-l invata pe bebelus cu o rutina? Iata cateva sfaturi:

Totul incepe cu baita de seara. Incearca pe cat posibil sa faci baia la aceeasi ora in fiecare seara. Baita trebuie sa fie un moment relaxant pentru cel mic. Dupa joaca din cada, spala-l cu miscari lungi si calme, ajutandu-l sa se relaxeze. 

Este important sa faci baia de seara intr-un moment in care copilul nu este inca foarte obosit, altfel este destul de probabil ca cel mic sa depaseasca pragul de oboseala, spalatul sa se transforme intr-o mica lupta, iar ceea ce urmeaza sa devina ...scandal.

Baita de seara nu are doar scop igienic, ci mai degraba de calmare, linistire, inducere a unei anumite stari de spirit. Ii poti cumpara bebelusului un colac special si sa il lasi sa inoate in cada, desigur sub supraveghere.

Miscarea in apa este foarte utila pentru buna dezvoltare a musculaturii.

Nu uita de masajul bebelusului. Ca si baita, este o etapa deosebit de importanta in procesul de linistire inainte de culcare.

Masajul hidrateaza pielea, stimuleaza circulatia si intareste musculatura. Dar mai ales devine parte a unui ritual de culcare complet. Maseaza bebelusul incet, in timp ce ii vorbesti cu voce joasa. In locul luminii intense a becului de tavan poti folosi lumina indirecta a unei veioze. 

Nu complica lucrurile. Pentru un bebelus, ritualul de culcare nu trebuie sa fie prea complicat. Odata spalat si imbracat in pijamale curate, lasa doar lumina de veghe, canta-i cantecelul preferat si pregatiti-va de somn. 

Nu inventa un ritual prea complicat. Daca implica prea multe elemente, nu va mai fi privit ca ritual.

De asemenea, tine, cont de faptul ca ceea ce e amuzant sau duios sa faci cu un bebelus de 2 luni poate deveni obositor cu un copil de un an, asadar alege cu grija ce elemente introduci in ritual.

Sa dansezi cu un bebelus de 5 kg timp de 5 minute este o placere. Sa faci asta cu un copil de 10 kg, timp de macar un sfert de ora, devine o povara.