Infectiile tractului urinar – ITU – pot aparea la orice nivel al aparatului urinar. Desi cel mai adesea te duc cu gandul la cistita – infectia localizata la vezica urinara – ele pot afecta inclusiv rinichii, producand leziuni grave care pot pune in pericol buna functionare a acestora.

In cazuri extreme, infectia poate trece in sange, producand septicemia, care iti pune in pericol viata.

Infectiile tractului urinar au un impact puternic asupra sarcinii, putand declansa nasterea prematura. De asemenea, pot determina nasterea unor bebelusi cu greutate mica si au fost corelate cu un risc crescut de mortalitate fetala sau neonatala.        

Sarcina creste riscul ca infectiile urinare sa afecteze rinichii

Secretia crescuta de progesteron caracteristica perioadei de sarcina face ca bacteriile prezente in vezica urinara sa urce mai usor pe uretere, pana la rinichi. In plus, trecerea urinei prin tractul urinar este mai lenta, fapt ce ofera bacteriilor timpul necesar pentru a se inmulti.

Prin urmare, este important ca medicul sa te supravegheze sa nu dezvolti o infectie urinara, iar in cazul in care asta se intampla totusi, sa te trateze inainte de aparitia complicatiilor.

Simptomele caracteristice cistitelor variaza de la femeie la femeie. In general totusi, infectiile vezicii urinare determina disconfort – durere sau usturime – in momentul urinarii, durere in partea de jos a abdomenului si nevoia acuta de a urina, chiar cand vezica este goala.

Durerea poate aparea si in timpul contactului sexual. De cele mai multe ori urina este tulbure, miroase puternic si poate contine sange sau mucus. Sunt destul de frecvente cazurile in care se observa modificari si in ceea ce priveste cantitatea de urina, fie in sensul cresterii, fie a descresterii acesteia. De cele mai multe ori infectiile urinare evolueaza fara febra.

Avand in vedere ca in timpul sarcinii femeile se plang oricum de urinari frecvente, exista riscul ca o cistita usoara sa treaca neobservata; de aceea, medicul curant iti va cere sa faci frecvent analize de urina.

Simptomele unei infectii renale sunt urgente si impun interventie medicala imediata. Simptomele se pot instala brusc si pot fi reprezentate de febra mare, cu frisoane si transpiratie, durere in partea de jos a spatelui sau imediat sub coaste, pe o parte sau pe ambele parti, greata si voma. Este posibil ca in urina sa existe sange sau puroi si sa existe si semne caracteristice cistitelor.

Infectiile urinare asimptomatice din timpul sarcinii se asociaza cu nastere prematura si cu greutate scazuta la nastere. Netratate, infectiile vezicii urinare ajung sa afecteze rinichii in 40% din cazuri. Cu tratament, acest risc scade la 1-4%.

Pentru a verifica daca exista bacterii in urina, ti se va cere sa recoltezi urina intr-un recipient steril, urmand niste reguli stricte, si sa o duci la laborator, unde va fi examinata. Sumarul de urina si urocultura sunt analize de rutina in timpul sarcinii si se efectueaza regulat chiar in absenta simptomelor.

In cazul in care prima urocultura este pozitiva, ti se vor prescrie antibiotice sigure in sarcina. Administrarea corecta a acestora timp de o saptamana rezolva de obicei problema.

Dupa incheierea tratamentului ti se vor repeta analizele pentru a se confirma disparitia agentului patogen. Se recomanda ca pe toata perioada sarcinii sa fie efectuate uroculturi de control pentru ca o alta eventuala infectie sa fie depistata cat mai devreme.

Daca bacteriile reapar in urina, vei fi din nou tratata si cel mai probabil ti se va recomanda sa iei o doza scazuta de antibiotic pentru toata perioada de sarcina ramasa.