De ce refuza copilul baia?

Acest moment survine de obicei intre varsta de 1 si 3 ani a copilului si poate tine mai mult sau mai putin (chiar si luni intregi), depinde de cum stie parintele sa gestioneze situatia si de cat de reticent este copilul.

Manifestarile “anti-baita” pot incepe de la refuzul de a intra in cada si plansete pana la voma, tremur si invinetire. Motivele pentru care copilului i se declanseaza la un moment-dat fobia de baie pot fi diverse:

  • La ultima baie facuta apa a fost prea rece sau prea fierbinte.
  • A alunecat sau ii este frica sa nu alunece.
  • I-a intrat apa in ochi/nas/urechi (acesta se pare ca este cel mai frecvent motiv).
  • S-a schimbat ceva in rutina (un nou sampon, spuma de baie etc.)
  • Il ustura pielea sau organele genitale de la sapunul folosit.

Partea buna este ca avem la dispozitie o serie de metode pe care sa le incercam pentru a o gasi pe cea potrivita care il va face pe copil sa adore din nou sa faca baie:

Daca a capatat aversiune fata de cada, spalati-l o perioada in alta baie daca aveti care este prevazuta doar cu cabina de dus sau intr-un lighean (eventual frumos colorat) pana incepe sa aiba iar incredere.

Puteti incerca sa intrati in cada cu copilul pentru a-i arata ca nu e niciun pericol, ca e in siguranta desi specialistii nu recomanda baia impreuna cu copilul.

Puneti pe fundul cazii un prosopel ca sa nu alunece. Puteti incerca si un covoras antiderapant cu ventuze (curatat in prealabil) sau un scaunel cu ventuze pe care sa stea copilul fara teama ca va aluneca.

Folositi un gel de dus special care sa nu usture/irite. Poate alege chiar el unele cand sunteti la cumparaturi.

Daca spalatul pe cap e problema, lasati sa treaca o perioada doar cu baie/dus, fara spalatul parului, pana isi recapata increderea.

Dati-i copilului un prosop in mana pe care sa si-l tina la ochi sau pe frunte in timp ce il spalati pe cap.

Cumparati-i un cozoroc special, de silicon, etans, care sa-l protejeze de apa care i-ar putea intra in ochi.

Convingeti copilul sa priveasca in sus cand vine momentul spalarii pe cap, aratati-i voi cum sa faca acest lucru. Puteti sa-i spuneti sa lase capul pe spate si sa stranga ochii sau sa se uite la ceva anume in sus (puteti lipi ceva atractiv pe tavan sau sa aprindeti un bec colorat)

In orice caz, procesul de recapatat dorinta de a face baie poate fi indelungat si trebuie sa va inarmati cu rabdare. Nu fortati copilul, nu il bruscati, nu-i faceti baie rapid gandindu-va ca nu se intampla nimic daca urla si se zbate 5 minute caci cu atat va prinde aversiune mai mare pentru acest moment.

Mai degraba improvizati pana isi recapata copilul increderea: spalati-l pe bucati, in lighean sau chiuveta, duceti munca de convingere, laudati-l pentru cat este de curat si cat de frumos miroase atunci cand face baie si isi va reveni.

Copilul tau a trecut prin momentul “nu mai vreau baita?” Cum ai facut sa treceti peste acest moment?