Regula generala este ca sistemul digestiv al copilului nu este pregatit pentru alte alimente solide decat lapte matern sau lapte praf mai devreme de minimum 5 luni, cel mai sigur de 6 luni. Unii specialisti atrag atentia ca atunci cand ne referim la "6 luni" acestea ar trebui sa fie luni implinite!

6 semne ca bebelusul este pregatit pentru diversificarea alimentatiei

Sa vedem care sunt indiciile particulare care ne arata faptul ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii alimentatiei:

Copilul poate sta in fund fara sprijin. Acest lucru ii permite copilului sa stea comod intr-un scaunel de masa special pentru bebelusi, intr-o pozitie confortabila si favorabila digestiei, nu sprijinit in echilibru precar printre perne sau in carucior, cum din pacate fac unii parinti.

Copilul nu mai saliveaza atat de des. Acest fapt indica faptul ca bebelusul a invatat sa-si inghita saliva deci va putea inghiti si alimente. Exceptie fac momentele de aparitie a cate unui dinte, cand majoritatea copiilor vor saliva abundent oricum.

Copilul nu mai are reflexul de a impinge mancarea din gura cu ajutorul limbii.  Acest reflex il ajuta pe copil sa previna sufocarea in primele 4 luni si se diminueaza intre 4 si 6 luni permitand copilului sa mestece si sa inghita alimente cu usurinta.

Copilul se arata interesat de mancare, este atras si interesat de ceea ce este in farfuria parintilor.

Doar luat separat acesta nu este un semn relevant deoarece majoritatea bebelusilor au tendinta sa duca obiecte la gura, fara ca acest lucru sa insemne ca e pregatit pentru alimente solide.

diversificarea alimentatiei la bebelusi

Copilul a crescut semnificativ in greutate de la nastere. Majoritatea expertilor spun ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii cand isi dubleaza greutatea de la nastere, dar in niciun caz inainte de 4 luni!

Copilul nu se mai satura doar cu lapte. Acesta este un semn care poate fi inselator, deoarece si la 3 si la 4 luni apare cate un puseu de crestere cand da impresia ca nu se mai satura cu lapte, dar este trecator, dureaza cateva zile si nu necesita inceperea diversificarii.

Cel mai bine este sa verificam prezenta acestor semne in ansamblu, nu doar a unuia dintre ele, astfel vom incepe diversificarea atat conform indicatiei specialistilor (nu inainte de 5-6 luni) cat si in functie de particularitatile copilului.

retete bebe

Copilul tau cand s-a aratat pregatit pentru inceperea diversificarii alimentatiei? Au fost si alte semne care sa anticipeze acest moment?

Te-ar mai putea interesa:

Diversificarea alimentatiei- Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea almentatiei- Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei - Recomandari pentru 10-12 luni