In prima saptamana de viata a nou-nascutului se petrece cea mai mare schimbare din viata ta. Acum, la 3-4 zile de la nastere, vei veni acasa impreuna cu noul membru al familiei tale.

Abia acum simti pe deplin ca esti mama, caci acum esti singura responsabila de ingrijirea celui mic, fara supravegherea si ajutorul cadrelor medicale care te-au sprijinit pana acum.

Ingrijirea pielii bebelusului

Parerile sunt impartite, iar sfaturile contradictorii referitor la momentul primei baite: inainte sau dupa desprinderea bontului ombilical. Indiferent de momentul primei bai generale in cadita, trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

Se recomanda evitarea folosirii servetelelor umede, mai ales a celor cu parfum. Vata sau compresele sterile imbibate in apa calduta sunt un substitut minunat la fiecare schimbare de scutec.

 Pentru a evita aparitia iritatiilor, nou-nascutul trebuie spalat dupa fiecare scaun. Poti face asta la chiuveta, sub jet bland de apa calda.

Chiar daca nu ii faci baie in cadita, este obligatoriu ca o data pe zi sa ii stergi bine pielicica folosind o carpa moale si curata si apa calda. Insista mai ales pe zonele „cu cute”, la gatut, la subrat, in pliurile inghinale.

Zonele "cu cute" trebuie uscate foarte bine deoarece umezeala ramasa poate fi un mediu propice dezvoltarii microbilor.

O alternativa folosita in maternitate este baia generala sub jetul de apa de la robinet, protejand zona ombilicului. Dupa caderea buricului se recomanda baita zilnica a bebelusului. 

Ingrijirea bontului ombilical la nou-nascuti

Este important ca zona sa fie curata si uscata, asadar ai grija sa o usuci bine prin tamponare delicata cu comprese sterile dupa fiecare baie. Este indicat – mai ales in cazul baieteilor, dar si al fetitelor – sa pliezi scutecul in asa fel incat sa lase bontul ombilical descoperit. Sau alege scutece speciale pentru aceasta situatie. Protejeaza-l cu body-ul.

In functie de sfaturile primite in maternitate, este posibil sa fie nevoie sa il tamponezi o data pe zi cu alcool alb sau sa il pudrezi cu baneocin.

Respecta strict indicatiile primite la externare si apeleaza imediat la medic in cazul aparitiei rosetei locale, a edemului sau a oricaror secretii. Infectarea bontului omilical la bebelusi este rara dar reprezinta o urgenta medicala! 

Schimbarea scutecului bebelusului

In prima saptamana de viata, nou-nascutul murdareste scutecul dupa fiecare masa. Probabil ca in maternitate ti s-a recomandat sa schimbi scutecul doar inainte de alaptare.

Este bine sa ai in vedere insa faptul ca pielea bebelusului este foarte delicata, iar scaunul poate fi destul de acid. Daca apare cel mai mic semn de roseata, iti recomandam sa schimbi scutecul ori de cate ori este nevoie.

Manevrand nou-nascutul cu blandete si grija, eviti sa regurgiteze, chiar daca este cu stomacelul plin. Daca nou nascutul are funduletul iritat, cere sfatul medicului in legatura cu ce crema sa folosesti. 

In principiu, daca pielea este sanatoasa, nu este necesar sa folosesti creme. In cazul in care pielicica este deosebit de sensibila, poti evita aparitia iritatiilor folosind lanolina sau vaselina neutra, pentru protectie.