Sexul in sarcina - Sarcina obtinuta medical

Este firesc ca atunci cand discutam despre o sarcina obtinuta greu, cu tratamente, inseminari artificiale, fertilizari in vitro etc, medicul – si viitorii parinti – sa fie mai prudenti decat in alte situatii. In asemenea cazuri, chiar daca nu exista neaparat un motiv medical clar pentru care sexul sa fie interzis, recomandarea „mai bine nu” sa vina firesc.

Sexul in sarcina - Sarcina cu risc

In anumite cazuri, antecedentele medicale sau situatia particulara a sarcinii sugereaza un risc crescut de avort spontan. Existenta unuia sau a mai multor avorturi spontane in trecut il va face pe medic sa recomande evitarea contactului sexual in prima perioada a sarcinii. Se stie ca orgasmul produce contractii uterine de intensitate redusa; daca insa suferi deja de uter hipercontractil, probabil ca ti se va recomanda sa eviti contactul sexual...sau sa eviti orgasmul.

Sexul in sarcina - Sangerari in timpul sarcinii

In cazul in care ai sangerari spontane, medicul iti va recomanda sa eviti orice contact sexual, macar pana stabileste originea sangerarii. Avand in vedere variantele posibile, este destul de probabil ca interdictia sa se mentina pana dupa nastere.

Incompetenta cervicala.

Reprezentand o deschidere prematura a cervixului, in absenta contractiilor, incompetenta cervicala impune abstinenta sexuala. Colul inchis reprezinta o bariera fizica in calea unei posibile infectii. In momentul in care colul este intredeschis, aceasta bariera este inexistenta; pentru a evita o posibila infectie vaginala – greu de tratat in timpul sarcinii – sau, mai grav, o infectie care sa determine ruperea prematura a membranelor.

Sexul in sarcina - Placenta praevia

Aceasta este o anomalie de inserare a placentei. In mod normal, placenta se insera sus, pe partea posterioara a uterului, si se ridica odata cu cresterea acestuia in timpul sarcinii. In unele cazuri insa, placenta acopera total sau partial cervixul. In acest caz, nu se introduce absolut nimic intravaginal, deoarece exista un risc ridicat de decolare – dezlipire – a placentei, accident ce produce hemoragii serioase, care in cazuri grave pot deveni mortale. 

Afla ce se intampla cu tine si bebelusul tau in minunata calatorie a celor 40 de saptamani de sarcina in sectiunea "Sarcina pe Saptamani"

In afara cazurilor mentionate, medicul tau poate lua in calcul si alti factori, particularitati ale sarcinii tale, si poate recomanda abstinenta. Daca ai indoieli si intrebari legate de activitatea sexuala pe perioada sarcinii, este bine sa il intrebi fara sa te jenezi.

Chiar si in absenta unor recomandari medicale pe aceasta tema, este normal ca viata ta sexuala sa fie exact cat de activa va doriti tu si partenerul. Daca libidoul este scazut, daca ai o teama – fie si nejustificata – ca sexul i-ar putea face vreun rau viitorului copil, daca te simti inconfortabil in momentul contactului sexual, daca partenerul are o problema psihologica legata de sarcina ta – si asta este mai frecvent decat banuiesti mai ales in cazul sarcinii avansate – nu este nici o problema! Ai timp sa recuperezi timpul „pierdut” dupa nastere. Important este ca atat tu cat si partenerul sa va simtiti impacati si linistiti cu decizia luata !