Este bine sa tii cont de faptul ca aceste subiecte reprezinta tabu-uri doar pentru adulti. Copiii sunt pur si simplu curiosi, ei incearca sa invete si sa inteleaga viata si misterele ei. Notiunea de rusine le este straina pana inspre 5 ani. Deci, singura persoana care se poate simti jenata sau incurcata discutand despre aceste subiecte esti tu, adultul.

Cel mai bine ar fi ca atunci cand observi ca cel mic incepe sa manifeste interes pentru acest gen de subiecte, sa te pregatesti si fie sa astepti ca el sa deschida discutia, fie sa profiti de o ocazie care i-ar putea starni curiozitatea. Momentul in care pisica aduce pe lume o serie de pui poate fi un moment minunat sa discuti despre nastere – daca mai are nelamuriri.

Nu incerca sa inventezi. Nu ii faci nici un bine. Cel mult va ajunge sa se simta caraghios in fata colegilor de gradinita mai informati, atunci cand va veni cu povesti despre berze aducatoare de pui. Desigur, nu este necesar ca adevarul sa fie prezentat in termeni medicali, cu toate detaliile. Ii poti explica pe intelesul sau, ca pe o scurta poveste, fara sa te indepartezi prea tare de realitate.

Nu uita niciodata faptul ca toti copiii sunt foarte atenti la tot ce se intampla in jurul lor, inclusiv la discutiile adultilor, si inregistreaza tot ce aud, chiar daca pe moment par absolut absorbiti de masinuta pe care o au in mana. Este foarte posibil sa auda de moartea cuiva, de nasteri naturale, de dificultatile unui cuplu de a avea copii si sa iti ceara lamuriri „din senin” peste cateva zile.

Ce ii spunem copilului despre conceptie? 

Nu este cea mai buna idee sa vii cu povesti despre berze. Poti sa ii explici – pe intelesul sau, fara sa fie necesar sa intri in detalii anatomice – cum atunci cand un barbat si o femeie se iubesc foarte mult, tati pune o samanta in burtica lui mami, iar aceasta creste pana ce devine un bebelus pregatit sa infrunte lumea.

Explicatia-poveste poate oferi exact cate detalii doresti sau iti sunt solicitate, fiind in acelasi timp cat se poate de aproape de adevar.

Ce ii spunem copilului despre nastere, despre cum a venit el pe lume?

Cel mai simplu raspuns este ca atunci cand bebelusul este pregatit, mama se va duce la spital iar medicul il va scoate pe bebe. Desigur ca pe moment copilul se poate multumi cu aceasta explicatie, fara sa solicite detalii; chiar daca intrebarea „cum il scoate doctorul pe bebe?” nu este adresata imediat, asteapta-te sa soseasca intr-un viitor cat de apropiat.

Pentru mamele care au nascut prin cezariana, raspunsul poate fi destul de simplu. Cele care au nascut natural se pot simti puse in incurcatura. Unii psihologi sustin ca este preferabil sa i se spuna copilului din start ca in organismul mamei exista o iesire speciala pentru bebelus, pentru ca ideea de cezariana – de taietura a burtii – i se poate parea brutala si infricosatoare, si in plus nu este de dorit sa ii inoculezi copilului ideea ca „normalitatea” este reprezentata de aceasta interventie chirurgicala.

Dupa cum am spus, poate fi extrem de util ca cel mic sa aiba ocazia sa vada o nastere la animalul de casa sau la televizor.

Daca inca ai retineri pe tema aceasta, aminteste-ti ca in vest este destul de comun ca fratii mai mari sa asiste la nasterea mezinului, fapt privit ca ceva normal atat de catre parinti cat si de catre personalul medical.