De ce nu este bine sa dam ceai la bebelusi cel putin in primele 6 luni de viata?

Teina din ceai si anemia. Unele tipuri de ceai impiedica absorbtia fierului din lapte, acest lucru ducand la anemie. Ceaiurile contin teina o substanta care interfereaza cu absorbtia mineralelor, in special a fierului.

Teina este o substanta asemenea cafeinei din cafea care poate produce copilului efecte nocive precum deshidratare si agitatie. Sub nici o forma nu se vor da bebelusilor si copiilor mici ceai verde sau ceai negru!

Nici ceaiurile care au in aparenta recomandarea “pentru copii” nu sunt deloc indicate, ele continand zahar sau indulcitori care afecteaza atat dintii cat si stomacul bebelusului si ii provoaca agitatie.

Ceaiul suprasolicita rinichii bebelusului, creste diureza, ceea ce duce la deshidratare si impiedica absorbtia nutrientilor din lapte.

Ceaiul are de fapt scop terapeutic de aceea nu trebuie dat niciodata “dupa ureche”, unele plante care pot fi benefice adultului fiind total nerecomandate copiilor.

Cu cat se ofera mai mult ceai bebelusului cu atat va primi mai putin lapte, dar se stie ca laptele este principalul element necesar dezvoltarii in primele 6 luni de viata.

Care sunt argumentele celor care sustin ceaiul in alimentatia bebelusilor sub 6 luni si care este de fapt adevarul:

Mit1: bebelusul nu isi potoleste setea cu lapte, fie el matern fie formula, de aceea trebuie hidratat cu ceai:

Adevarul: de fapt bebelusii inainte de diversificare nu au nevoie de altceva decat de lapte.

In cazul laptelui matern, compozitia acestuia difera pe parcursul unui singur supt, primele jeturi fiind mai diluate si potolind setea, astfel incat copilul nu se deshidrateaza nici in zilele caniculare si nu are nevoie nici de apa, cu atat mai putin de ceai.

Oferirea de ceai copilului alaptat nu va face decat sa scada in timp productia de lapte matern. In ceea ce priveste formula (laptele praf), daca este corect preparata, nu provoaca sete bebelusului, avand in vedere ca se foloseste apa in prepararea ei. Iar daca totusi observam ca-i este sete i se pot da cateva lingurite de apa, nu este nevoie de ceai din motivele enumerate anterior.

Mit2: bebelusul are nevoie de ceai pentru a-i atenua colicile.

Adevarul: in cazul copiilor alaptati, mama este cea careia i se recomanda sa bea ceaiuri anti-colici, efectele benefice manifestandu-se asupra copilului in urma trecerii substantelor din ceai in laptele matern, astfel incat bebelusul nu mai are nevoie de nimic altceva.

In cazul copiilor hraniti cu formula (lapte praf), la recomandarea medicului i se pot da bebelusului 1-2 lingurite de ceai anti-colici (fenicul, chimion), dar in niciun caz biberoane intregi de ceai.

forum-diversificarea-la-bebelusi

Mit3: bebelusului trebuie sa i se dea ceai noaptea, in timpul noptii el neavand nevoie sa manance, stomacul lui trebuia sa ia o pauza de la digerarea laptelui.

Adevarul: in primele luni de viata bebelusii au nevoie sa fie hraniti des, ei resimtind foamea si pe parcursul noptii si de aceea este normal sa venim in intampinarea nevoilor lui. Oferindu-i biberoane cu ceai nu facem decat sa-I umplem stomacul pe moment “pacalindu-l” dar in loc sa-i potolim foamea nu vom face decat sa-l expunem riscurilor expuse anterior (suprasolicitarea rinichilor, impiedicarea absorbtiei nutrientilor).