Majoritatea mamelor care alapteaza se intreaba deseori daca bebelusul primeste suficient lapte. Odata instalat laptele iti poti da seama ca bebelusul este alimentat suficient daca suge de cel putin 8-12 ori in 24 de ore si pare multumit dupa ce suge.

Alte indicii  ca bebelusul primeste suficient lapte sunt urmatoarele:

  • Are tonus muscular bun, o culoare sanatoasa a pielii iar ochii ii stralucesc;
  • Uda 6 sau mai multe scutece pe parcursul unei zile;
  • Are scaune moi dar nu apoase;
  • Daca in urma controalelor pediatrice  ce se recomanda a avea loc luna de luna in primul an de viata se constata ca a luat in greutate si se simte bine.

Iti poti da seama ca bebelusul nu se satura daca:

  • Plange la scurt timp dupa masa si daca il pui iar la san, suge;
  • Isi suge degetele si este agitat;
  • Nu ia in greutate.

O alta intrebare pe care si-o pun mamele este “cum stiu cand trebuie sa il hranesc ?”.

Daca bebelusul devine mai nelinistit, mai activ, se lipeste de pieptul tau si intoarce capul ca si cum ar cauta sanul cel mai probabil ii este foame. Se pare ca plansul este ultimul semnal al faptului ca bebelusului ii este foame.

alaptareaBebelusul trebuie sa bea apa ?

Laptele de mama contine suficient de multa apa, chiar si in anotimpul cald, asa ca nu este necesar sa-i dai altceva decat san pana in jurul varstei de 6 luni.

O cantitate suplimentara de apa din alte surse decat laptele matern sau formula de lapte poate umple burtica bebelusului si poate avea repercursiuni asupra poftei de mancare.

Puseele de crestere

Cand trec printr-un puseu de crestere bebelusii obisnuiesc sa manance mai mult,se trezeasc  noaptea mai des decat de obicei sau incep sa fie nelisnistiti. In jurul varstei de 5-7 saptamani poate avea loc primul puseu de crestere apoi in jurul varstei de 3 luni.

Sunt parinti care incep timpuriu diversificarea sperand ca bebelusul nu se va mai trezi noaptea.  Un alt puseu de crestere are loc in jurul varstei de 6-8 luni cand multi bebelusi au inceput deja diversificarea si un altul in jurul varstei de 9-10 luni.

Daca esti ingrijorata ca bebelusului ii este foame la scurt timp dupa ce l-ai alaptat, solutia este sa-l hranesti mai des sau sa verifici daca sta bine candil tii la san.

Te rugam sa povestesti si altor mame cum a decurs experienta alaptarii pentru tine si bebelusul tau in sectiunea comentarii.