Stim ca vei face tot ce iti sta in putinta ca bebelusului sa ii fie bine. Petrece cat mai mult timp cu copilul tau de la inceput. El va intelege cat de mult iti pasa de el si te va iubi la randul sau atunci cand il hranesti, il schimbi, il imbaiezi, il imbraci, il tii in brate.

Ce reprezinta scorul Apgar sau nota la nastere?

In primele 5 minute dupa nastere medicul neonatolog care a  asistat la nastere efectueaza cu ajutorul asistentelor primul consult medical al nou-nascutului. Mai exact va face bebelusului testul Apgar ce permite evaluarea rapida a starii de sanatate prin analiza semnelor vitale.

Acest test nu este un indicator al starii de sanatate ulterioare, existand cazuri nefericite in care desi scorul Apgar a fost unul mare, starea de sanatate a nou-nascutului la cateve ore dupa nastere s-a deteriorat. Nou-nascutii sunt foarte fragili in primele zile, deoarece fac efortul de a se adapta la viata extrauterina. Din acest motiv, in primele zile imediat dupa nastere ei beneficiaza de o atentie sporita din partea personalului medical.

Scorul Apgar analizeaza urmatoarele semne vitale: culoarea pielii (variaza de la albastruie la roz), puls (insesizabil, sub 100, peste 100), raspunsul la stimuli, tonus muscular (scazut, moderat, intens), respiratie (absenta, neregulata, normala, plans). Belelusul va primi 0, 1 sau 2 puncte pentru fiecare semn vital. Scorul Apgar peste 6 este considerat acceptabil.

Vitamina K este o vitamina esentiala pentru coagularea sangelui si avand in vedere ca bebelusii au un nivel scazut din acesta vitamina, li se administreaza o doza injectabila sau sub forma de picaturi.

Pana ce veti parasi spitalul, bebelusul va fi cantarit cu regularitate si i se va recolta sange din calcai pentru analize specifice. De asemenea, i se va face primul vaccin impotriva tuberculozei.

La nastere nou-nascutul are deja cateva reflexe formate. Acestea sunt comportamente innascute care ajuta copilul sa-si satisfaca nevoile de baza. Pe masura ce creste, aceste reflexe vor disparea. La nastere medicul sau asistenta verifica aceste reflexe care sunt semne ale unei stari bune de sanatate neurologica.

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema si:

Primele zile acasa cu bebelusul
Cum arata nou-nascutul ?
Relexele innascute ale bebelusilor
Baia bebelusului

Hranirea la san este cel mai bun start in viata pe care poti sa-l dai copilului. In Clubul Bebelusilor gasesti o sectiune special dedicata Alaptarii pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine si bebe. 

Indiferent de modul de hranire pe care il are bebelusul, cu lapte matern sau cu lapte praf, in Romania se recomanda copiilor suplimente de vitamina D, pentru profilaxia rahitismului, inca de la nastere. Respecta indicatiile date in acest sens de medicul neonatolog.

Vitamina D se poate obtine in mod natural  prin expunerea la soare, dar cu toate acestea ii vei administra bebelusului vitamina D pe tot parcursul anului. La consultatiile lunare ce vor avea loc luna de luna in primul an medicul pediatru, analizand evolutia copilului, este posibil sa-ti recomande cresterea cantitatii de vitamina D. Majoritatea copiilor primesc doua picaturi de vitamina D pe zi, recomandat in prima parte a zilei.

La ce sa te astepti la inceput?

Deoarece stomacul bebelusului este foarte mic, el va manca destul de des, poate chiar din ora in ora, laptele matern digerandu-se usor. Laptele formula ofera mai multa satietate si paraseste mai greu stomacul copilului.

Majoritatea bebelusilor dorm mult in primele luni, in jur de 20 de ore pe zi. Nu este o regula, unii au nevoie de mai mult somn, altii de mai putin. Exista si copii care sunt surprinzator de activi  de la inceput. Pe masura ce va creste, bebelusul va incepe sa stea treaz  pentru perioade de timp din ce in ce mai lungi.

Prima problema legata de somn este aceea ca nou-nascutii nu fac diferenta inte zi si noapte. Nu fi surprinsa daca va dormi toata ziua, iar noaptea va avea cateva ore de veghe. Cu toate acestea, trebuie sa faci ceva in acest sens.

Stimuleaza-l doar in timpul zilei, cu jocuri, cantece, iar noaptea da-i doar sa manance, eventual fara a aprinde lumina, doar o veioza in coltul camerei. Daca bebelusul doarme de mult timp de la ultima masa, trezeste-l pentru a-l hrani doar in timpul zilei. Acest lucru se va regla intre 2-4 luni.