Constipatia la bebelusi

Constipatia este motivul pentru care intre 3-5% din copii ajung la o consultatie medicala, la un moment dat. Cand vine vorba de miscarile intestinelor bebelusului tau, nu putem lua in considerare un model sau program „normal” care sa serveasca drept termen de comparatie si asta pentru ca fiecare organism are specificul lui. Copilul tau poate avea scaun dupa fiecare masa, dar e posibila si situatia cand scaunul se produce la un interval de 1 zi sau doua.

Daca bebelusul tau are un numar mai mic de scaune nu inseamna neaparat ca este constipat. Daca bebelusul se stramba si se inroseste la fata cand are scaun nu te alarma prea tare, e ceva normal la bebelusi.

Programul fiecarui organism depinde de mai multi factori: de tipul de hrana si de lichide ingerate, de cat de activ este copilul si de cat de rapid este metabolismul sau. Vestea buna este ca pe masura ce copilul creste problema constipatiei tinde sa scanda si de asemena exista solutii simple de combatere a constipatiei.

Eritemul fesier sau iritatia de scutec la bebelusi

Eritemul fesier (iritatia de scutec) este un lucru normal in viata unui bebelus. Aproape toti copiii care poarta scutec prezinta la un anumit moment simptomele acestei afectiuni.

E interesant ca, in tarile in care scutecele nu sunt folosite, acest tip de iritatie e aproape necunoscut. In tarile dezvoltate, in care „funduletul e acoperit”, un copil din patru ajunge sa sufere de iritatie de scutec inca din primele patru saptamani. 

Aparitia iritatiei de scutec nu trebuie sa te alarmeze sau sa te determine sa crezi ca nu esti un parinte suficient de grijuliu caci, desi un copil care nu a fost schimbat la timp e mai mult probabil sa prezinte iritatia de scutec, orice copil cu pielea sensibila poate suferi de aceasta problema, chiar daca parintii ii schimba scutecul la timp. 

Nici cele mai bune scutece pe care le poti achizitiona de pe piata nu absorb urina in totalitate astfel incat s-o tina departe de pielea delicata a bebelusului. Urina amestecata cu bacteriile prezente in scaunul copilului se transforma in amoniac, care poate fi foarte iritant. Odata cu diversificarea hranei bebelusului si introducerea alimentelor solide, scaunul isi schimba de asemenea compozitia sau frecventa cu care apare, situatii care pot avea drept consecinta iritarea pielii. 

Diareea la bebelusi

In ceea ce priveste diareea trebuie sa retii un lucru: o vei recunoaste cu usurinta cand va aparea. Spre deosebire de scaunele intamplatoare, diareea presupune scaune frecvente, moi si apoase (pana la foarte apoase), cateodata avand si un miros foarte urat si care pot avea o frecventa de pana la 20 de ori pe zi.

Scaunul normal al unui bebelus alaptat este moale, dar cremos si prezinta un miros dulceag sau nu are deloc miros. Atunci cand are diaree scaunul devine urat mirositor. Un episod de diaree poate dura chiar si cateva zile si poate fi insotit de crampe abdominale. 

Diareea acuta apare destul de frecvent la copii, un copil din sase vizitand doctorul cel putin o data pe an cu aceasta afectiune. Cauza cea mai des intalnita a daireei este o infectie cu un virus sau cu o bacterie. Diareea cauzata de o infectie virala poate fi insotita de stari de voma, dureri abdominale, febra si frisoane. Afla ce trebuie sa faci cand bebelusul are diaree