Pentru a veni intrucatva in ajutorul parintilor dornici sa adopte aceasta metoda de parenting, au fost formulate Cele 8 principii de baza ale atasamentului securizant.  Pe scurt, ele pot fi rezumate astfel:

  1. Informeaza-te si pregateste-te pentru sarcina, nastere si pentru a fi parinte.
  2. Hraneste-ti copilul cu dragoste si respect.
  3. Raspunde cu empatie solicitarilor copilului.
  4. Apropierea fizica – un alt fel de „hrana”.
  5. Odihna securizanta si securizata
  6. Ofera o ingrijire plina de dragoste.
  7. Aplica disciplinarea pozitiva.
  8. Lupta pentru echilibru in viata personala si profesionala.

Regula de baza a atasamentului securizant

Cea mai importanta regula a acestei metode de educatie, atasamentul securizant, singura pana la urma, caci toate celelalte deriva din aceasta – este aceea ca trebuie ca mereu sa iti tratezi copilul cu respect, asa cum ti-ai dori sa fii tu insati tratata.

Exista un curent de opinie care sustine ca metoda atasamentului securizant se bazeaza pe o lipsa a regulilor, fapt ce poate fi potrivit in cazul copiilor docili si intelegatori, dar care va duce la „scaparea din mana” a copiilor incapatanati si cu o personalitate puternica. Nimic mai fals! Din contra, atasamentul securizant presupune instituirea unor reguli si respectarea lor cu consecventa, singura cerinta este ca aceste reguli sa fie potrivite varstei copilului si sa implice dragoste si respect, nu doar obedienta.

Ce este disciplinarea pozitiva?

Disciplinarea pozitiva se bazeaza pe pornirile empatice naturale ale copiilor, care au cu totii o anumita disciplina interna, care trebuie ajutata sa se manifeste. Disciplina nu trebuie sa mai insemne norme rigide si pedepse, ci poate insemna empatie, rabdare, dragoste, respect, menite sa il ajute pe cel mic sa capete autocontrolul asupra propriei persoane.

Riscurile disciplinei clasice

Disciplina, in conceptia multora, este sinonima cu ascultarea neconditionata din partea copilului. Desi poate suna comod, este un scop greu de atins, iar metodele clasice sunt de multe ori absolut lipsite de respect, rabdare si intelegere.

Actele de indisciplina sunt traditional...pedepsite. Pedepsele insa au ca unic rezultat instalarea unui sentiment de teama, rusine si umilinta. Pe termen lung, acestea se asociaza cu probleme de comportament, abuz, dependente. Si chiar daca nu privim atat de departe in viitor, ce preferam: sa fim persoanele cele mai de incredere din vietile copiilor nostri, sau judecatorii impartiali si obtuzi de care sa se ascunda?

Disciplinarea clasica este de multe ori dura si implica mici pedepse corporale. Singurul mesaj pe care acestea il transmit copilui este ca problemele se rezolva prin violenta – fizica sau verbala – ca cel mai puternic are intotdeauna dreptate si ca este inutil si riscant sa iti sustii punctul de vedere.

O alta metoda traditionala de educare este cea bazata pe recompense, manipulare si santaj. Mesajul transmis in acest caz? Iubirea este o recompensa, conditionata de adoptarea comportamentului dorit de cel de alaturi. Cu alte cuvinte, drumul cel mai scurt catre acceptarea, ca adult, a diverselor forme de abuz...

Ce propune disciplinarea pozitiva?

In primul rand trebuie sa ai in vedere ca acest tip de disciplina incepe inca din prima zi de viata a bebelusului. Parintele care este mereu pregatit sa raspunda cererilor de apropiere si afectiune ale bebelusului nu face altceva decat sa ii transmita acestuia ca este mereu aproape si demn de incredere neconditionata.

In locul conditionarilor, disciplinarea pozitiva prefera sa utilizeze tehnici ca anticiparea, distragerea atentiei sau substituirea activitatilor riscante sau nedorite cu altele acceptabile. Desigur, in acest punct trebuie sa te opresti o clipa sa te gandesti daca regulile pe care doresti sa le impui sunt cu adevarat necesare, sau sunt absolut dispensabile, nascute din propria oboseala, comoditate sau din simplul fapt ca nu reusesti mereu sa redevii copil.

Pe durata intregii sale copilarii, cel mic trebuie ajutat si incurajat sa descopere si sa exploreze in siguranta. Iti va fi util sa uiti din cand in cand de cliseele mostenite din propria copilarie, cu „asta nu se face” si „cealalta nu e potrivita”, cu „de-acum esti mare”, „baietii nu plang”, „e rusine sa...”.

Desigur, nu il vei lasa pe cel mic sa isi puna in pericol integritatea fizica, dar de multe ori consecintele naturale ale gesturilor sale sunt lectii mai bune decat povestile si avertismentele teoretice pe care i le transmiti verbal, fii aproape, gata sa alini micile julituri – fizice sau sufletesti – fara a-l opri insa sa alerge, sa se catere, sa se tavaleasca pe jos, sa sara in balti, sa se distreze, sa fie copil.