Clubul Bebelusilor: In ceea ce priveste semnele de nastere ce ne puteti spune?

DR.L.Veronescu:  "Sunt o multime de tipuri de semne de nastere. Exista niste pete fara absolut niciun fel de urmari care le sperie pe mame, cum sunt petele acelea de pe mijlocul fruntii, datorate unei fragilitati mai mari a vaselor de sange la unii copii. Aceste pete dispar in primul an de viata. Uneori aceasta pata se mai vede doar cand copilul se enerveaza sau plange.

Mai exista o pata numita “pata mongoloida” (este specifica mongolilor, de aceea se numeste asa), este o pata triunghiulara, violacee, in zona lombo-sacrala (mai sus putin de zona fesiera). Apare si la cei de rasa alba chiar daca acele persoane nu stiu sa aiba gene mongole, cam la 3% din nasteri apare. Nici aceasta pata nu ridica nicio problema.

Ce este un hemangiom ?

Alte semne ce pot aparea sunt hemangioamele, un fel de anomalii ale vaselor de sange. Unele sunt plane, doar in piele, altele sunt mai adanci. Si ele pot disparea in primul an de viata. Cele mai in profunzime pot da impresia ca sunt albastrui, celelalte sunt rosii.

Sunt si hemangioame mari, numite cavernoase, ca un ghem de vase ce apare de-asupra pielii dar daca nu sunt extinse si daca nu cresc mult, in mod normal dispar si ele de la sine. Daca sunt foarte mari sau in zone cum este ochiul atunci pot ridica si alte probleme care pot necesita interventia specialistului. In general hemangioamele cavernoase, 50% dispar complet pana la varsta de 5 ani, 70% pana la varsta de 7 ani si 90% pana la varsta de 9 ani. Exista si tratament medical sau chirurgical insa este indicat ca vindecare sa vina de la sine, chiar daca dureaza mai mult.  

Foarte rar apar niste pete care pot fi semnul unei afectiuni mai grave, de exemplu unele pete de tip “cafea cu lapte”; acestea daca sunt mai mult de 6 dupa 2 luni pot fi legate de o boala neurologica, fibromatoza, boala care se manifesta doar mai tarziu, in general dupa 6 ani, boala care nu prea are tratament si are o evolutie severa. Dar nu orice pata este semnul unei astfel de boli.

Mai exista si pete albe, “vitiligo”, pete de depigmentare- si acelea pot sa apara si sa dispara de la sine. Foarte frecvente sunt angioamele plane la nivelul cefei."

In ceea ce priveste alunitele la bebelusi, acestea pot avea diverse forme si pot fi netede sau paroase. Orice alunita trebuie examinata cu atentie de doctor la nastere iar daca acestea apar ulterior sau incep sa creasca ori isi modifica culoarea cu atat mai mult. Cele mai multe alunite sunt benigne insa cu trecerea timpului au potential malign. 

Informatiile din acest articol au fost oferite cu amabilitatea doamnei doctor Laura Veronescu, Sefa  Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Spitalului judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris”, spital ce a primit distinctia de “Spital prieten” la initiativa Unicef

Te-ar mai putea interesa:

Probleme obisnuite ale nou-nascutilor - Interviu cu Pediatrul
Medicamente interzise copiilor
Repere ale dezvoltarii motorii
14 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare
Ce putem face pentru ca bebe sa nu mai duca toate la gura?
Ce trebuie sa faci cand are diaree ?
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?