Despre problemele obisnuite ale nou-nascutilor precum icterul, semnele din nastere, acneea bebelusului, displazia de sold, hernia ombilicala am stat recent de vorba cu doamna dr. Laura Veronescu, medic pediatru ce are o experienta de 36 de ani. De asemenea doamna doctor ne-a oferit detalii despre eventualele probleme ce pot sa apara la nastere, fie pe cale naturala, fie prin operatie cezariana.

Clubul Bebelusilor: Care sunt cele mai frecvente si comune probleme cu care se confrunta bebelusii la nastere? Exista probleme specifice nasterii naturale si probleme specifice cezarienelor?

DR L.Veronescu: Depinde de cum decurge nasterea, cat este de dificila. La o nastere naturala probleme imediat ulterioare ar putea fi cele legate de respiratie: absenta respiratiei, eventual a batailor inimii. Cauzele ar putea fi: o nastere foarte grea, cordonul ombilical rasucit in jurul gatului, o prezentatie a fatului nepotrivita, chiar daca este cu capul in jos, daca este cu fata invers de cum trebuie este o nastere dificila si copilul sufera, cordon mai scurt, copil mare, sunt multe lucruri care pot sa duca la probleme respiratorii si cardiace.  Acesta ar fi primul incident posibil: o asfixie perinatala, cum zicem noi, cand copilul trebuie reanimat.

Clubul Bebelusilor: Dar in cazul nasterii prin cezariana?

DR L.Veronescu: Acelasi lucru se poate intampla in cazul cezarienelor, unele fiind impuse tocmai de o evolutie nedorita a sarcinii, apar nereguli si se intervine cu cezariana. Exista riscuri si cu pneumoniile congenitale, adica infectii ale mamei, inclusiv un abces dentar, spre exemplu, care pot ajunge la copil, de aceea mamele trebuie sa fie foarte atente mai ales in ultima parte a sarcinii. Cele mai mari probleme cu care ne confruntam sunt, ca in orice domeniu al medicinii, infectiile nou nascutului.

Alte probleme sunt puse de nasterile inainte de termen. Iar la cezariana ar mai putea fi probleme legate de anestezic. Din fericire anestezia se face de catre specialisti formati pentru asa ceva si care au deja experienta cu cezarienele si stiu cu ce anestezice sa lucreze. Dar bebelusii pot avea reactii la anestezie, fiecare organism fiind diferit. Unii copii pot avea probleme respiratorii sau de reflexe din aceasta cauza. Exista cate o situatie in care bebelusul iese, plange prima data, iar cand il luam pentru a-l aspira trage aer si nu mai respire, ca efect usor intarziat al anestezicului.

Clubul Bebelusilor: Legat de piele: cu ce probleme dermatologice se pot confrunta bebelusii? Exista si o acnee specifica lor?

DR.L.Veronescu: In general o infectie cu stafilococ produce aceasta acnee a bebelusului. Apar des si eruptii rosii cu scuame, este un fel de dermatita, pe vremuri i se spunea “dermatita alergica”, acum “dermatita atopica”. Este explicabila frecventa mare a dermatitei atopice deoarece venim in contact cu foarte multe substante straine cu care organismul nostru nu s-a obisnuit. Fiecare om vine in contact cu peste 5000 de substante noi: din alimente, din aditivi, coloranti, din medicamente, detergent, cosmetic etc, cu care omul nu a apucat sa se obisnuiasca de-a lungul secolelor. La majoritatea bebelusilor aceasta dermatita se remite de la sine dupa primul an de viata, mai putand insa sa apara ulterior episoade, unii copii avand pielea mai sensibila. Sunt si copii care fac des urticarii, sau bronsite astmatiforme, forme de astm bronsic, depinde si ce fond au mostenit de la parinti, bunici...

Clubul Bebelusilor: In ceea ce priveste semnele de nastere ce ne puteti spune?

DR.L.Veronescu:  Sunt o multime de tipuri de semne de nastere. Exista niste pete fara absolut niciun fel de urmari. Citeste tot raspusul doctorului despre semnele de nastere. 

Clubul Bebelusilor: Despre displazia de sold ce ne puteti spune?

DR.L.Veronescu: Displazia de sold nu mai este atat de frecventa. Normal ar fi ca la nou nascuti sa se faca o ecografie pe la 6 saptamani - 2 luni pentru a se depista, dar este recomandat sa se faca de un specialist instruit pentru asa ceva. Pana la varsta de 2 luni a bebelusului ecografia depisteaza cel mai bine displazia de sold.

Sunt mai multi factori care ar putea duce cu gandul la displazie de sold: in primul rand sa fie in familie cazuri, atunci e mai mare riscul cand o ruda are din nastere o boala de sold. De asemenea se intalneste mai frecvent la primul copil, mai ales daca este fetita. Apoi in functie de prezentatia la nastere, daca a fost pelviana sau daca a fost copilul mare si in timpul sarcinii a stat mai inghesuit. De cand cu scutecele de unica folosinta a scazut incidenta displaziei de sold deoarece cu aceste scutece picioarele copilului stau mai indepartate. Nu e bine nici sa fie indepartate in exces piciorusele pentru ca li se poate conferi alta postura anormala, incorecta.