O foarte importanta lectie de viata, pe care unii dintre noi o invatam abia tarziu in viata, este aceea ca fericirea nu trebuie asteptata, ci construita. Dar cum le oferim copiilor nostri uneltele ca sa faca un lucru care de multe ori depaseste puterea unor adulti?

1.Iubirea este neconditionata

Prima lectie pe care ar trebui sa o primeasca fiecare copil este aceea ca iubirea este neconditionata. Mami si tati il iubesc si atunci cand este cuminte, si atunci cand face pozne, si cand greseste, si cand este bolnav. Culmea, il iubesc si atunci cand il cearta.

Iubirea parintilor este poate singurul lucru din lumea asta de care copilul nu trebuie sa se indoiasca niciodata. Iubirea parintilor nu pune conditii, nu costa, nu se epuizeaza. Este o lectie importanta, care il va face pe copilul de azi sa se transforme intr-un adult increzator in sine, putin probabil victima a abuzului psihologic.

2. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

Prea des auzim parintii plangandu-se ca au „scapat copilul din mana”, ca nu ii mai fac fata, ca „nu stiu unde au gresit”. Dar adesea, sunt aceiasi parinti care uita faptul ca cea mai convingatoare metoda de educatie este exemplul personal.

Probabil ca un copil ai carui parinti nu uita niciodata sa salute, va incepe sa faca si el acest lucru, fara a fi necesare explicatii si munca de convingere. La fel, probabilitatea ca un copil ai carui parinti ridica tonul, sa inceapa sa se rasteasca, sa  tranteasca atunci cand nu ii convine ceva, este mai mare.

3. Exista reguli care nu se negociaza.

In cele mai multe familii, ele se refera la chestii care tin de siguranta copilului si de asa-numitii „cei 7 ani de acasa”. Oricat s-ar jelui cel mic, ii este interzis sa umble la prize. La fel, sunt interzise lovitul, furatul, minciuna. In plus, fiecare familie are propriul set de limite si reguli.

Este important sa ai mereu clar in minte care iti sunt limitele de toleranta si care sunt motivele reale – sunt si justificate? – pentru care impui o anumita conduita. Sa ii permiti celui mic sa umble in biblioteca „oamenilor mari” dar sa stai de fiecare data crispata si cu inima stransa ca sigur va rupe ceva, nu e o solutie viabila pe termen lung.

4. Politetea este obligatorie.

Nu numai ca orice adult lesina de placere in fata unui copil angelic, intruchipare a bunelor maniere, dar si parintii se umfla in pene (in sinea lor) cand vad ca au un copil care stie sa salute, sa foloseasca formulele de politete, cuvintele magice „te rog” si „multumesc”, persoana a treia plural si tot asa.

Chiar daca unii ar putea considera ca insistentele pe aceasta tema sunt desuete, adevarul este ca politetea si bunele maniere sunt de mare ajutor in viata si sunt o buna „investitie” pe termen lung.

5. Violenta este interzisa.

Oricand, oricum, fata de oricine. Si de data aceasta, exemplul trebuie sa porneasca din familie. Intr-o familie in care se admit si se aplica pedepsele corporale, este greu sa il convingi pe copil ca trebuie sa adopte alte metode de a rezolva conflictele care se declanseaza intre cei mici.

Pe de alta parte, daca tolerezi aceste manifestari fara a depune toate eforturile sa le descurajezi, fara a explica iar si iar si inca o data ca violenta produce durere, risti ca cel mic sa fie marginalizat, evitat si privit cu anipatie. In fond, carui parinte ii place sa isi vada copilul agresat?