Mediul familial este esential pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Familiei (in principal parintilor) ii revine rolul de a raspunde prompt nevoilor copilului, de a stabili o interactiune si o comunicare benefice copilului.

Modul in care parintii inteleg sa-si asume rolul inca de la inceput are cea mai mare influenta asupra copilului, putand favoriza si accelera o dezvoltare fizica si mai ales psihica armonioasa sau dimpotriva, putand intarzia sau frana o buna dezvoltare, ceea ce s-ar putea solda in cele din urma cu formarea unui adult dezechilibrat, care va avea greutati in relationarea cu ceilalti si probleme de adaptare si integrare.

Un mediu familial plin de afectiune, armonie, protectie este indispensabil dezvoltarii copilului.

Modul in care familia intelege sa-i ofere copilului repere de orientare, infomatii, reguli de conduita, valori se reflecta in stilul de parenting aplicat.

"Parentingul" sau"parinteala" este inteleasa in diferite moduri, exista curente diverse in acest domeniu, tendinte moderne, traditionaliste, uneori contrare.

Unii parinti se inspira din literatura de specialitate, altii merg pe instinct, altii pe modele preluate din familie, altii combina instinctul cu parerile specialistilor in educatie.

Nu exista o reteta universala, un algoritm care aplicat pas cu pas sa duca la certitudinea unei dezvoltari perfecte a copilului.

Este evident ca exista comportamente care ar trebui in mod necesar evitate pentru binele copilului: stilul excesiv de autoritar, stilul delasator, neglijenta, umilirea, pedepsele corporale, violenta de orice fel si anumite principii care respecta dezvoltarea armonioasa a copilului: oferirea sentimentului de siguranta, iubire si apartenenta, respectul pentru copil ca individ cu nevoi si dorinte proprii, incurajarea independentei copilului, oferirea unui bun exemplu propriu. 

Dintre toti factorii care actioneaza asupra dezvoltarii copilului acestia (mediul familial oferit si metodele de parenting)  depind strict de noi, sunt responsabilitatea noastra si trebuie sa ne asiguram ca facem tot ce ne sta in putinta in acest sens.

Temperamentul copilului nu poate fi shimbat, el este innascut

Temperamentul diferit ii face uneori  pe copii sa para ca se dezvolta in ritmuri diferite, unii avand un nivel de energie mult mai ridicat si implicandu-se in explorare mai devreme, altii fiind inclinati spre activitati statice, unii fiind genul care iau initiativa, altii fiind genul observator, unii fiind impulsivi, extrovertiti, altii timizi, introvertiti, unii fiind mai sociabili si mai devreme pregatiti pentru desprinderea de mama si intrarea in colectivitate, altii mai retrasi, mai putin sociabili, cu o adaptabilitate mai redusa.

Trebuie sa tinem cont si de temperamentul copilului si sa-i respectam manifestarile, fara frustrari ca un copil e «prea moale» sau «prea iute» si cu respectarea intereselor fiecaruia si ritmului propriu.