Cei mici pot avea si pana la 10 viroze respiratorii pe an in primii doi ani de viata.

Cum se transmite raceala?

Infectiile virale (racelile) devin contagioase in special in primele 2-3 zile. Virusii se transmit prin contactul direct cu o persoana infectata, care stranuta sau atinge obiecte cu care persoanele sanatoase vor intra  apoi in contact. Virusii sunt foarte rezistenti. Prin stranut sau tuse se elibereaza in mediul inconjurator virusi care pot trai 5 minute pe piele, 15 minute pe servetele si pana la 2 zile pe suprafete tari.

Odata ajunsi in nas sau in gura, de cele mai multe ori datorita mainilor nespalate, virusii se inmultesc rapid astfel ca in 8-12 ore apar primele simptome de boala precum: secretii, nas infundat, febra, dureri in gat (bebe refuza sa manace), de cap sau musculare. De multe ori nou-nascutii si copiii mici elimina prin stranut mucozitati care nu reprezinta simptome de raceala.

Raceala se trateaza simptomatic, doar cu antipiretice si antiinflamoatoare, si nu cu antibiotice.

Doar in cazul in care se suspecteaza o infectie bacteriana si in urma unei analize de laborator ar trebui sa luam antibiotic si sa ducem tratamentul pana la capat, deoarece tratamentul incorect are ca efect cronicizarea inflamatiei si cresterea rezistentei bacteriilor.

Este important sa retii ca antibioticele nu vindeca raceala, ba chiar dimpotriva o pot agrava, scazand imunitatea organismului. Riscul de alergie medicamentoasa creste si pot aparea afectiuni in zona gastrica.

In cazul infectiilor bacteriene febra creste din ce in ce mai mult, iar dupa 2-3 zile de la aparitia simptomelor starea de sanatate pare ca se agraveaza.

Virozele respiratorii care necesita doar tratament simptomatic se prezinta cu febra moderata pana in 38,5 g C, nasul este infundat si e posibil sa apara dureri in gat. In general virozele se vindeca de la sine dupa 3-7 zile de la debutul primelor simptome.

Complicatia cea mai obisnuita a racelii o reprezinta infectia urechii. Respiratia suieratoare este de asemenea o complicatie a virozelor care poate indica o componenta obstructiva in interiorul plamanului. Aceasta este o urgenta pediatrica fiind necesar de cele mai multe ori sa se adminitreze tratament in spital prin conectarea copilului la oxigen.

Stiai ca nu frigul este cauza racelii? Diferentele de temperatura slabesc organismul si ca o consecinta mucoasa respiratorie nu va mai apara atat de eficient impotriva agentilor patogeni. De aceea este important sa-l imbraci pe cel mic adecvat, nici prea gros, nici prea subtire, sa nu-l infofolesti, sa-i pui caciula doar sub 15 g Celsius sau sa nu-l tii imbracat ca afara si cu caciula in cap in incaperi calduroase.

De cele mai multe ori virozele respiratorii sunt produse de rhinovirusuri. Dintre toate virozele cea mai periculoasa este cea produsa de virusul gripal care circula in tara noastra, precum in toata Europa, in lunile ianuarie si sfarsitul lunii martie. Gripa este destul de usor de recunoscut fata de celelate viroze debutand brusc, cu febra mare, dureri articulare severe, musculare si de cap.

Raceala la bebelusi - Ce este bine sa ai in casa ?

Termometrul, aspiratorul nazal, apa de mare sau serul fiziologic iti pot fi de mare ajutor cand bebelusul arata primele semne de boala. Chiar daca ai prin casa antipiretice sau antiinflamatoare nu le folosi daca nu ai prescrisa doza corecta pentru varsta si greutatea copilului direct de la medic. Un umidificator cu vapori poate ajuta la subtierea mucozitatilor.

Raceala la bebelusi - Ce sa faci la primele semne de boala?

Daca vorbim de un nou-nascut nu ar trebui sa ignori primele semne de raceala. Suna pediatrul si mergi cu el la un consult cat mai repede. Cand sunt foarte mici este mai recomandat ca pediatrul sa vina acasa pentru a mai reduce riscul contactarii si a altor microbi din sala de asteptare.

Daca bebelusul are secretii apoase este foarte important sa-l ajuti sa le elimine cu aspiratorul nazal. Dupa ce au fost eliminate secretiile, se trateaza nasucul cu ser fiziologic si apa de mare. Nasucul curat il va ajuta pe bebe sa nu se complice infectia virala cu una bacteriana.

Imbraca-l mai leger decat de obicei daca simti ca este fierbinte pentru a-l ajuta sa elimine caldura in exces. Afla mai multe despre febra la bebelusi.

Hidratarea este importanta in orice boala asa ca mareste aportul de lichide dandu-i san mai des sau mai multe biberoane cu formula. Daca bebe a inceput deja diversificarea, poti sa suplimentezi cu compot, supa, ceai sau suc de fructe. Lichidele fluidifica secretiile nazale asigurand la un drenaj eficient.

Raceala la bebelusi - Apeleaza la personalul medical si daca:

  • Tusea persista mai mult de o saptamana.
  • Respiratia este dificila sau suieratoare.
  • Copilul devine irascibil sau apatic.
  • Pare sa aiba dureri la nivelul urechilor.
  • Are febra mai mare de 38,3 g C.