Dar daca ar fi sa ne facem o introspectie serioasa raspunsul cel mai sincer ar fi : fiindca noi, mamele, suntem nevoite/dorim  sa ne reluam viata profesionala, trebuie sa ne intoarcem la serviciu din diverse motive (sa castigam bani, sa nu fim date afara sau pur si simplu pentru ca ne place profesia noastra) si fiindca nu avem persoane de incredere carora sa le incredintam copilul, decidem sa-i ducem la gradinita.

Desigur ca avantajele gradinitei (daca e bine aleasa) se vor vedea pe parcurs si pana la urma intr-adevar copilul va dobandi, in urma frecventarii gradinitei, autonomie, prieteni, incredere in sine si ceilalti, deprinderi utile, dar trebuie sa tinem cont ca pentru un copil de 2-3 ani (majoritatea copiilor incepand gradinita la aceasta varsta) ruperea de mama, familia restransa pentru a fi dus in colectivitate nu este un lucru placut si nici usor, dimpotriva, in functie de sensibilitatea copilului poate fi chiar o trauma serioasa.

Astfel incat noi, ca mame, trebuie sa tratam alegerea gradinitei cu cea mai mare seriozitate, o alegere neadecvata putand avea mari repercusiuni asupra psihicului copilului.

Cum alegem gradinita  potrivita ?

O gradinita ideala (sau mai bine spus cat mai apropiata de ideal, fiindca se stie ca perfectiunea n-a fost inca inventata) trebuie sa ofere copilului securitate fizica si emotionala astfel incat noi, mamele, sa stam linistite si cu incredere la serviciu iar copilul sa se dezvolte, fizic si psihic, armonios.

Din pacate de multe ori primul si singurul criteriu luat in considerare la alegerea gradinitei este proximitatea .

Parintii prefera gradinita cea mai apropiata de casa, pentru a economisi timp, benzina sau din motive de comoditate. Dar acesta chiar nu ar trebui sa fie principalul criteriu, deoarece destul de rar se intampla ca tocmai gradinita cea mai apropiata de casa sa fie cea mai potrivita .

Prin urmare ar trebui sa luam in calcul mai ales aspecte legate de : siguranta fizica oferita copiilor de catre gradinita, personalul gradinitei, nutritie, program, activitati desfasurate. Ar fi mai multe aspecte dar acestea sunt cele mai importante.

 Siguranta fizica oferita de gradinita. Ce ar trebui sa ai in vizor:

  • Patrunderea in gradinita sa nu fie accesibila oricui, sa existe porti inchise, video-interfon sau macar interfon. Fii foarte atenta la aceste detalii. 
  • Curtea sa fie cat mai sigura, cu gazon sau gazon artificial, cu covor care amortizeaza in jurul toboganelor, leaganelor sau balansoarelor, sa nu existe la vedere obiecte care ar putea rani (bolovani, greble etc), sa asigure umbra pentru zilele caniculare, sa fie suficient de mare, in functie de numarul de copii pe care ii adaposteste.
  • Interiorul sa fie un mediu prietenos cu copiii, cu mobilier adecvat, fara colturi periculoase, fara obiecte neadecvate varstei copiilor si cu care s-ar putea rani, cu bai accesibile copiilor (reductor de WC, chiuvete la inaltimea lor etc).
  • Daca gradinita are etaj, este de dorit sa existe porti de siguranta intre nivele, treptele sa nu fie prea abrupte. Daca dormitorul este situat la etaj trebuie sa ne asiguram ca exista intotdeauna cineva care-i vegheaza la ora somnului si ca geamurile au dispozitive de siguranta pentru a nu putea fi manevrate de catre copii.