Pana in jurul varstei de un an nu este necesar sa se adauge sare in retetele pentru copii deoarece ar putea afecta rinichii inca imuturi ai bebelusului. De asemenea este exclus sa se adauge cuburi de legume in supele sau ciorbele pentru copii pentru mai mult gust! Acesta este un obicei nociv pentru sanatate chiar si in cazul adultilor.

Legumele se introduc in supa treptat, tinand cont de varsta bebelusului si recomandarile medicului pediatru. Se incepe cu acele legume care au cel mai mic risc de alergii sau care nu produc disconfort abdominal. 

Prima supa a bebelusului de la 6 luni

Ingrediente prima supa a bebelusului:

Un morcov, putina albitura, o fasie de telina, o fasie de ardei, cateva rondele de dovlecel,o ceapa mica.

Timp de preparare: 1 ora la foc mediu, 20-30 de minute in oala sub presiune.

Amestecul de legume se pune in 500-750 ml de apa si se lasa la fiert. Dupa terminarea timpului se scoate ceapa si se adauga o lingurita de ulei de masline.

La inceputul diversificarii se ofera doar supa clara de legume si putin piure dintr-o singura leguma din supa, preferabil morcov, adaugand treptat si la un interval de cateva zile alta leguma.

Treptat se vor adauga in aceasta supa cartoful, fasolea verde, mazarea, rosia.

Dupa ce au fost introduse mai multe legume se fierbe separat carnea (de pui, de curcan sau de vita). Se adauga in piureul de legume putina carne, o lingurita, crescand treptat cantitatea.

Supa crema de legume de la 7 luni

Dupa ce au fost introduse individual legumele se poate prepara o supa crema din:

2 morcovi, 1 pastranac, 1 telina mica, 1 ardei, 1 dovlecel, 1 cartof, o ceapa potrivita intreaga, putin patrujel verde.

Se pun legumele intr-un vas cu 750-1000 ml de apa la fiert, timp de o ora sau 30 de minute in oala sub presiune.

Se scoate ceapa si telina deoarece este foarte fibroasa. Se mixeaza bine legumele ramase impreuna cu zeama. Se poate adauga putin ulei de masline sau o lingura de smantana.

Supa cu galuste de gris de la 8-10 luni 

Ingrediente supa cu galuste de gris:

2 morcovi, o telina mica, o ceapa mica, putin patrunjel, un ou, gris.

Morcovii si telina se taie cubulete si se pun la fiert. Ceapa se pune intreaga si se scoate la sfarsit.

Dupa ce au fiert 30-40 deminute, se pregateste pasta pentru galuste dintr-un ou batut bine peste care se adauga gris in ploaie, un praf de sare si o lingura de supa.

Se adauga cate o ligura din compozitie in supa, in timp ce clocoteste. Dupa ce au fiert se adauga si patrunjelul taiat marunt. Se mai lasa 5 minute, se inchide focul si se adauga putin ulei de masline.

Galustele si morcovul se piseaza usor cu furculita. Pentru consistenta se mai poate adauga la aceasta supa putina fidea sau o lingura de orez basmati sau brun.

Supa cu galuste de gris poate fi oferita si inainte de varsta de 8-10 luni sau dupa 1 an cu mentiunea ca galustele vor fi facute doar din galbenus de ou. 

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului
Introducerea alimentelor solide - Carnea
Biscuiti deliciosi pentru bebe
Retete rapide cu fructe pentru bebe