Testele de sarcina uzuale, disponibile in farmacii  fara prescriptie medicala verifica prezenta  in urina a gonadotropinei corionice (beta-HCG), un hormon ce se sintetizeaza doar in timpul sarcinii.

Acest hormon incepe sa fie secretat imediat ce ovulul se fixeaza in uter, si poate fi identificat doar la 8 zile dupa fecundatie.

In ceea ce priveste testele de sarcina urinare, majoritatea medicilor recomanda ca testul sa fie utilizat  dupa cateva zile de la intarzierea menstruatiei. Concentatia hormonului HCG creste pe masura ce sarcina inainteaza. O scadere a nivelui acestui hormon se inregisteaza intre saptamanile 12-16.  

Cel mai bun moment al zilei de aplicare al testului de sarcina urinar este dimineata, la prima urina, deoarece atunci se secreta o cantitate mai mare de hormon  beta-HCG. 

Se considera ca testele de sarcina urinare au o fiabilitate de 98-99%, fiind folosite in numar mare. Cu toate acestea unele sunt mai performante decat altele, existand  situatii in care testul poate indica un rezultat “fals-pozitiv” sau  “fals-negativ”.

Ce alte metode de confirmare a sarcinii pot incerca ?

Daca rezultatul este negativ, dar simti ca esti insarcinata, repeta testul peste 5-7 zile sau apeleaza la metode mai performante de depistare a sarcinii: testul din sange sau ecografia.  

De indata ce ai un test de sarcina pozitiv, nu amana programarea la medicul specialist care iti va urmari evolutia sarcinii. Noi te asteptam cu drag in Clubul Bebelusilor cu informatii complete despre evolutia sarcinii. Facem primii pasi in viata impreuna !

O analiza mult mai sigura prin care poate fi confirmata sarcina consta in detectarea hormonului beta-HCG din sange.

Pentru aceasta va trebui sa mergi la un laborator de analize specializat la 2-4 saptamani dupa ovulatie sau la data probabila cand ar fi trebuit sa ai menstruatie.

Analiza de sange permite calcularea precisa a hormonului gonadotropin corionic, avand o fiabilitate de 100%.

Pe langa acest aspect, testul de sange ar putea stabili si o data mai exacta cand a avut loc conceptia si cand va avea loc nasterea, prin masurarea nivelurilor de HCG, intrucat valorile hormonului se modifica pe masura ce sarcina avanseaza.

Pe de alta parte, ecografia - o investigatie uzuala in sarcina, reprezinta cea mai buna modalitate de stabilire a varstei sarcinii.