De ce este travaliul dureros?

Există mai multe motive pentru care apare durerea în timpul travaliului. Contracţiile musculare sunt foarte intense, ceea ce poate deveni dureros. Presiunea asupra cervixului, vezicii urinare şi intestinelor, întinderea ţesuturilor din zona canalului naşterii sunt alte câteva cauze. Iar dacă se ajunge la cezariană, probabil că motivele declanşării durerii sunt mult mai evidente. 

Care sunt opţiunile legate de anestezie în timpul naşterii?

Poţi opta, pe durata travaliului, la expulzie sau în momentul în care cezariana devine necesară, pentru medicaţie analgezică sau anesteziantă. Dacă se recurge la anestezice, opţiunile sunt anestezia locală, anestezie regională sau, în cazul intervenţiei chirurgicale de urgenţă, anestezia generală. Şi pentru ca exprimarea noastră să fie mai clară şi mai corectă, în unele situaţii vei fi consultată în legătură cu opţiunile dintre care poţi alege, iar alteori starea ta medicală, sau a bebeluşului, vor impune una dintre variante.

Analgezicele ameliorează durerea, fără pierderea completă a senzaţiilor sau a mişcărilor musculare. Analgezicele nu reuşesc mereu să oprească durerea complet, dar o reduc ca intensitate.

Anestezia este blocarea oricăror senzaţii, inclusiv a durerii. Unele forme de anestezie, cum e cea generală, te fac să îţi pierzi cunoştinţa. Altele, cum e anestezia regională, determina dispariţia senzaţiilor dintr-o zonă a corpului, dar persoana rămâne conştientă. În general, în timpul travaliului, viitoarele mame pot opta pentru analgezie, în timp ce anestezia rămâne o opţiune pentru naşterile chirurgicale. 

Analgezice sistemice. Acest tip de medicaţie este administrată injectabil, cel mai adesea intravenos. Durerea va fi ameliorată, dar vei rămâne perfect conştientă. Ele acţionează la nivelul întregului sistem nervos, nefiind specifice pentru o anumită regiune. Uneori, ele sunt administrate şi în ideea de a ameliora efectele secundare pe care le pot avea alte medicamente. Desigur, ca orice alt tratament, analgezicele pot avea efecte secundare, dintre care cele mai simple sunt senzaţia de greaţă, sau dificultatea de a te concentra. De obicei, analgezicele sistemice sunt rezervate pentru momentul expulziei, căci, odată ajunse şi în circulaţia bebeluşului, îi reduc reflexele şi frecvenţa respiratorie. 

Anestezicele locale. Anestezia locală provoacă amorţeala unei zone reduse, dar nu e eficientă în ameliorarea durerilor provocate de contracţii. Uneori, în momentul naşterii, se impune efectuarea unei epiziotomii, caz în care anestezia locală poate fi necesară. Alte situaţii în care se foloseşte sunt cele în care se petrec rupturi vaginale care trebuie suturate. Anestezia locală nu are efecte secundare asupra bebeluşului, şi nici asupra mamei. 

Analgezia regională. Analgezia regională este, probabil, cea mai eficientă soluţie de ameliorare a durerii în timpul travaliului, numărul de efecte secundare este, de asemenea, redus. Există mai multe tipuri de analgezie regională: epidurală, spinală sau combinată. 

Analgezia epidurală. Cunocută şi sub denumirea de bloc epidural, acest tip de analgezie determină pierderea unei părţi a senzaţiilor la nivelul părţii inferioare a corpului, în timp ce tu rămâi conştientă şi alertă. Uneori, se recurge la această metodă după declanşarea contracţiilor, sau mai târziu, pe măsură ce avansează travaliul. Uneori, se apelează la această soluţie, dar cu medicamente mai puternice, sau cu o combinaţie de medicamente, în cazul în care este nevoie de o cezariană de urgenţă sau dacă e necesară folosirea unui forceps sau a extractorului cu vacuum.  Medicul anestezist va colabora cu tine ca să stabilească cel mai bun moment pentru montarea epiduralei.

Blocul epidural se montează într-o zonă mică, denumită spaţiu epidural, imediat lângă coloană. Ţi se va cere să stai în şezut sau pe o parte, cu spatele cat mai curbat, şi să rămâi nemişcată până la efectuarea procedurii. Odată montată epidurala, te poţi mişca, dar nu vei mai avea voie să mergi. 

Blocul spinal. Blocul spinal reprezintă tot o injecţie în partea inferioară a spatelui, prin care o cantitate mică de medicament va fi introdusă în lichidul rahidian, fapt ce va determina amorţirea părţii inferioare a corpului. Metoda este foarte eficientă în combaterea durerii, efectele se instalează rapid, dar durata este de doar una sau două ore.

Blocul spinal se poate face cu ajutorul unui ac mai fin, în acelaşi loc în care e montată epidurala. Blocul spinal necesită o cantitate mult mai mică de substanţă activă, iar durerea dispare imediat după injectare.

La această metodă se apelează, de obicei, o singură dată pe perioada travaliului, ea fiind adesea rezervată momentului expulziei. Se poate folosi, de asemenea, în combinaţie cu alte medicamente, din clasa anestezicelor, în cazul în care devine necesară cezariana. Se poate folosi şi în cazul unei naşteri vaginale în care se intervine cu forcepsul. 

Analgezia regională combinată. Beneficiile acestei metode includ avantajele ambelor tipuri deja menţionate. Blocul spinal ameliorează durerea imediat, iar blocul epidural permite extinderea analgeziei pe întreaga durată a travaliului. Unele femei au voie să se deplaseze odată blocul montat. 

Anestezia generală. Anestezicele folosite în acest caz au efectul de a te adormi, facându-te să îţi pierzi cunoştinţa. La această soluţie se apelează dacă nu e posibilă anestezia regională, sau când ea nu reprezintă cea mai bună soluţie din cauza unor alte probleme medicale. Se efectuează repede şi determină pierderea rapidă a cunoştinţei, prin urmare e prima opţiune în cazul în care se impune efectuarea unei cezariene de urgenţă

Anestezia în cazul cezarienei. Tipul de anestezie folosit în cazul în care bebeluşul va veni pe lume prin intervenţie chirurgicală depinde de starea de sănătate a mamei şi a bebeluşului, dar şi de motivul pentru care se impune operaţia. În cazul unei urgenţe, sau a unei hemoragii, se va face, de pildă, anestezie generală.

Dacă ai deja montat un cateter epidural, anestezistul va prefera adesea să introducă anestezicul direct, ceea ce va termina o amorţeală puternică a abdomenului. Deşi nu vei percepe durere, e posibil să simţi momente de presiune, de exemplu.