Obiectele mici pot provoca un blocaj respirator sau daca au fost inghitite pot afecta stomacul sau intestinele datorita materialelor din continutul lor.

Obiectele pe care copiii le inghit cel mai frecvent sunt: cerceii, nasturii, monedele, medicamentele, magnetii. Suna la un serviciu de urgenta imediat ce iti dai seama ca copilul a inghit unul dintre aceste obiecte.

Cerceii

Fie ca e vorba de cerceii tai sau cerceii fetitei fii foarte precauta. In loc sa-i pui fetitei tale cercei cu surub mai bine alege un model cu un mecanism mai complicat, pe care numai tu il poti deschide.

Multele tale perechi de cerceii nu trebuie sa stea in locuri accesibile copilului. Forma lor draguta si varietatea culorilor vor fi cu siguranta puncte de atractie pentru el.

Foarte atenta trebuie sa fii si la alte bijuterii precum margelele.

Nasturii

Daca detii o colectie de nasturi in casa pune-o intr-un sertar cat mai sus unde copilul nu poate ajunge.

Nasturii sunt periculosi deoarece sunt prezenti la majoritatea hainutelor. Este de ajuns ca ei sa joace putin si sa fie usor de desprins de catre copil.

Daca observi ca un nasture nu sta prea bine este indicat sa-i intaresti cusatura pentru a evita un accident.

Monedele

Cumpara-i o pusculita in care sa adune  monedele cat mai tarziu ! De asemenea strange maruntisul si pune-l intr-un loc ferit. Dincolo de faptul ca  moneda ar putea provoca un blocaj respirator daca junge in stomac si intestine este toxica pentru acestea si poate provoca prejudicii.

Medicamentele

Nu lasa niciodata medicamentele, fie ele sub forma de tablete sau sirop la indemana copilului. Pe langa riscul inecului exista riscul intoxicatiei sau otravirii.

Copiii reactioneaza diferit la medicamente recomandate adultilor unele fiind total interzise. Ai grija sa nu le incurci.

Magnetii

Carui copil nu-i place sa se joace cu tablita pentru magneti ? Magnetii sub forma de cifre sau litere sunt mijloace prin care ei invata mai usor abecedarul sau sa numere pana la 10.

Daca achitionezi un set de tablita cu magneti (litere, cifre sau animale) inainea varstei de 3 ani asigura-te inainte ca dimensiunea magnetilor este suficient de mare astfel incat nu pot fi inghititi.

Aceste obiecte daca sunt inghitite in functie de marimea si forma lor pot tranzita tubul digestiv in conditii normale sau pot pune mari probleme. Daca suspectezi sau ai surprins copilul inghitind obiecte mici mergi la un serviciu de urgenta pentru a fi examinat cat mai curand de un specialiast. 

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Repere ale dezvoltarii motorii de la 1 la 3 ani
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase ?
Ajuta-l sa exploreze in siguranta