In primul an de viata pentru bebelus totul este de joaca: propriile maini si picioare, toate obiectele la care poate ajunge, chiar si scamele. Asa se descopera pe sine si lumea ce il inconjoara.

Cateva din jucariile recomandate in primul an de viata a bebelusui ar putea fi urmatoarele.

Jucariile de plus

Jucariile de plus stimuleaza interesul bebelusului pentru fete si texturi diferite si pot fi oferite de la varsta de  2 luni. Bebelusul va incerca sa ajunga la ele si va dori sa le manevreze.

Jucariile de plus sunt foarte potrivite in primul an deoarece sunt total inofensive si usor de intretinut. Acestea vor fi oferite copilului pentru prima data spalate chiar daca sunt noi si recent cumparate din magazin. Ele se vor spala apoi cel putin o data pe luna sau ori de cate ori este necesar.

Dezavantajul plusurilor consta in aceea ca acumuleaza praf si sunt un loc numai bun de inmultire a acarienilor.

Jucariile de plus sunt foarte dragute si indragite de bebelusi. Cel mai adesea ei se ataseaza de un personaj de plus si va dori sa doarma cu el. Jucariile de plus nu trebuiesc lasate in patutul copilului in timpul somnului cel putin in primul an de viata.

De la varsta de 5-6 luni sau de cand bebe sta bine in sezut poti achizitiona cuburi de plus viu colorate cu animale, litere si numere pe fetele laterale. Se va juca cu ele si cand va avea 3 ani.

Centru de joaca gen insula

Un centru de joaca format dintr-un cadru ce are agatate jucarii cu forme si culori diferite unele zornaitoare este foarte potrivit de la varsta de 2-3 luni. Bebelusul priveste o diversitate de forme si culori.

Va fi foarte curios sa ajunga la ele, sa le traga sau sa le loveasca cu mainile sau picioarele. Daca sunt si jucarii zornaitoare acestea ii vor da ocazia sa afle de unde vine sunetul.

Minge

O minge transparenta umpluta cu apa si care are inauntru o alta jucarie da ocazia bebelusului sa urmareasca obiectele in miscare. Aceasta ar trebui sa fie suficient de mica.

Cand bebelusul va incepe sa mearga de-a busilea va fi incantat sa o urmareasca.

Intre 2-4 luni mai potrivita ar fi o minge mica, care poate fi tinuta in mana si care are in interior un obiect zornaitor.

Inele de suprapus

Viu colorate si din materiale netede vor atrage cu siguranta bebelusul. Poti sa le achizitionezi dupa vartsa de 6 luni. La inceput bebelusul va fi foarte incantat sa le scoata de pe suportul care le tine suprapuse si se va astepta sa i le asezi la loc.

Mai intai  va invata cum se aseaza unele peste altele in suport iar mai tarziu spre 10-12 luni va invata ordinea in care se aseaza de la cel cu diametrul cel mai mare la diametrul cel mai mic.

Set  jucarii de introdus una in alta

Varsta la care este indicat sa oferi copilului jocuri de acest tip este undeva dupa 10-12 luni. Aceste jocuri ajuta copilul sa-si dezvoltate coordonarea miscarilor mainilor si in acelasi timp invata despre permanenta obiectelor (obiectele exista chiar daca nu le poate vedea).

Te-ar mai putea interesa pe aceesi tema:

Ajuta-l exploreze in siguranta
Unele din temerile copiilor mici